AVRO
Met het verzamelen van letterlepeltjes met een "F" van Fred, mijn voornaam, kwam ik ook AVRO - letterlepeltjes tegen. Deze, ontworpen door Georg Nilsson, vond ik zo mooi dat ik verder naar AVRO voorwerpen ging zoeken. En zo is het begonnen.
Inmiddels heb ik zo'n 500 objecten van de AVRO, waaronder wandborden, tegels, vazen, glaswerk, bekers, tinnen gebruiksvoorwerpen, plaquettes en opvallend veel asbakjes.
Dan nog lepeltjes, speldjes, medailles en dergelijke. Ook platte zaken, o.a. oude folders. Kaarten, boeken, stickers, diploma's, bouwplaten en talencursussen. Van de bijna 40 jaar lange uitzendingen van de naai en knipcursussen van mevr. Ida de Leeuw van Rees heb ik ook het één en ander.
Informatie haal ik uit boeken, radiobodes en de diploma's van de vooroorlogse vrijwillige bijdrage aan de AVRO - radio.
|
|
Kaarten |
Naai- en knipcursussen |
Door de jarenlange bezoeken aan verzamelbeurzen en tegenwoordig internet heb ik de meeste spullen verzameld. Maar ook door een artikel in de krant en door dat ik in "de Verzamelaar" over mijn hobby schrijf, sturen lezers me weleens iets op.
Omdat al veel van wat de AVRO vanaf 1928 aan vooral nieuwe abonnees aan geschenken heeft uitgegeven in mijn bezit is, komt er weinig meer bij.
Het bijzonderste in mijn verzameling is wel een paneel van 155 bij 116 cm, voorstellend het oude witte AVRO administratiekantoor, keizers gracht 107 als middelpunt. Het is geschilderd door Han Hulsbergen en door het AVRO - personeel in 1936 aan de directie bij de opening van de AVRO - studio's in Hilversum aangeboden. Het gebouw, De Walvis, ziet er nog steeds hetzelfde uit als in 1936 met AVRO boven de voordeur.
Voor de kinderen van de AVRO - leden, de jonge luistervinken, is ook veel uitgegeven. Ze hadden vanaf 1930 een eigen blad, AVRO Prins. Daar stond o.a. een kluwenbakje in, dat konden de kinderen figuurzagen voor hun moeder. Tijdens het breien kon de bol breigaren daarin om wegrollen te voorkomen. Dat bakje heb ikzelf nog eens uitgezaagd en in elkaar gezet. Dat viel me nog niet mee. De vaders zullen wel geholpen hebben.
|
|
Het blad voor kinderen: AVRO Prins |
Thee servies |
In de Sinterklaastijd konden de kinderen van de AVRO - leden een felicitatie kaart voor de Sint naar de AVRO sturen. Die zorgden er dan voor dat Sint hem kreeg. De kinderen kregen dan een cadeautje thuis gestuurd. Bekend zijn het postzegelalbum, een ruilboekje, een lepeltje met inscriptie, 6 - 12 - 1932 en een bouwplaat van de AVRO - studio. Zelfs een armbandje met een luistervinkje er aan heeft de goed heiligman eens gegeven, wat meer voor meisjes bestemd was denk ik.
Leuk zijn ook de spullen uit de radiotijd van de Bridge Drives en de Hersengymnastiek. De prijzen die de deelnemers konden winnen zijn niet zo makkelijk te krijgen, omdat er minder van zijn.
Met de komst van de televisie, kwamen er andere programma's bij, o.a. Opsporing verzocht, Wiekentkwis, waarbij de deelnemers een geschenk kregen en Tussen kunst en kitsch.
Toch vind ik de geschenken uit de radiotijd het mooist, tussen eind jaren "20, tot begin 1960.
|
|
Tinnen voorwerpen |
Bakelieten en andere voorwerpen |
Met o.a. de tinnen en verzilverde voorwerpen van GERO en SOLA uit de jaren "30 en "50, ontworpen door Chris van der Hoef en Georg Nilsson en de bakelieten voorwerpen het philite van Phillips
Het leuke van deze verzameling is wel dat je ongemerkt met verschillende soorten verzamelingen bezig ben. Of het nu gaat om Leerdams glas, keramiek, stropdassen, luciferdoosjes, suikerzakjes, vlaggen, asbakjes, kaarten, sluitzegels, pennen, CD of DVD's, er is veel waar je naar zoeken kunt!
Fred van 't Veer
tel 0515 - 431 004 - e-mail:
|