Buisman

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

In de jaren 80 nam Freek Kuipers een Buismancollectie over van een verzamelaar. Sindsdien breidt hij de verzameling gestaag uit. Dubbele items ruilt hij met een handvol andere verzamelaars in Zwartsluis. In mappen houdt hij nauwkeurig bij wat hij heeft. De mappen bevatten bovendien een verzameling op zich: reclameafbeeldingen, krantenknipsels en brieven. Zijn hobby slokt al snel zo'n tien uur per week op. "Het is een beetje uit de hand gelopen."

Allerlei blikken

De verzameling van Freek is ronduit indrukwekkend. Alle beroemde Buisman-blikken, stempels, lepeltjes, ansichtkaarten, spaarpotten, posters en andere attributen heeft hij.
Voor de leek lijken alle blikjes op elkaar, een kenner ziet de verschillen. Zo heeft een blikje een deksel als bij een verfblik en op deze staat geen GS (Gebrande Suiker) maar Aroma. Onder die naam verkocht Buisman het in het buitenland."

Suikerzakje Theepot, lepels en andere items

Er zitten best bijzondere dingen tussen die ook prima bij het bedrijf Buisman thuis zouden horen. In de toekomst zou dat mooi zijn. Zolang vooral de Buisman-verzameling maar niet gaat versplinteren."

Pronkstuk
Op sommige blikjes staan productnamen als nootmuskaat, foelie en zout. "Handig, want dan kon de koper het blikje als de Buisman op was, gebruiken voor iets anders." Een van de pronkstukken is een piepklein blikje, het logo nauwelijks nog zichtbaar: een van de eerste Buismanblikjes ooit gemaakt.
Een ander bijzonder item, rechts op de foto, is een 125 grams blikje koffiesiroop van Buisman uit een noodvoorraad die destijds uitgereikt werd in het geval er een oorlog uitbrak. Je praat namelijk over de jaren 1960 - 1969, ook aangeduid als 'De Koude Oorlog'.
Zie ook het artikel "Verloren gewaand Buisman-blikje duikt op in Aalsmeer".

Eerbetoon
Freeks liefde voor Buisman gaat zo ver dat hij ter gelegenheid van het 150-jarig jubileum een Buismanblikje liet ontwerpen door een professionele ontwerper. De tekst heeft hij zelf bedacht, zegt hij trots. "Al 150 jaar bekroond" en "Klaar voor de toekomst" vermeldt het deksel.

Buismanmuseum Gastenboek op een Buismantafel Poster van tentoonstelling

Buismanmuseum
In 2015 opende hij zijn Buismanmuseum. Zeker in de zomer is er regelmatig aanloop: van collega-verzamelaars, de vrouwenvereniging en oud-Buisman medewerkers die soms oude blikjes meebrengen voor Freek.

Dit potlood met houder zoek Freek nog Boek 150 jaar Buisman

Boek 150 jaar Buisman - Angelique van Os - uitgeverij Pavlov
Een "lepeltje Buisman"is een begrip in Nederland. Herman Buisman in Zwartsluis legde op 9 augustus 1867 het fundament met zijn "koffijstroop". Het product Buisman werd daarmee een van de eerste merken van Nederland.
Sinds 1867 draait het bij Buisman om een Hollandse blik op koffie. Het boek laat zien hoe de familie Buisman begon met de productie van gebrande suiker. Met het verhaal van de koffieschaarste, van het iconische Buisman-blikje, dat diende als smaakversterker voor de koffie, sauzen en koekjes. Maar ook het verhaal van nu, de assortiment en productie uitbreiding en de laatste innovaties.

De familie Buisman investeerde ook in boten en bezat een eigen rederij

Wilt u contact opnemen met Freek Kuipers, dan kan dat via e-mailadres:


© www.moetjekijken.nl