Kynologische (honden) prijs penningen, medailles en plaketten

Wat moet u zich hierbij voorstellen ?

Een collectie penningen en medailles over honden dus!
Gewonnen als prijs of uitgegeven ter herinnering aan wedstrijden waar honden aan deelnamen of andere gelegenheden die met honden te maken hadden.

Zoals:

  • Rashonden tentoonstellingen
  • Jachthonden wedstrijden, speuren en apporteren
  • Windhonden renwedstrijden
  • Sledehonden wedstrijden
  • Politiehonden wedstrijden, pakwerk en opsporing
  • Blinden geleidehonden prestatie beloningen
  • Hulphonden bij natuurrampen
  • Trekhonden, van vroeger voor de hondenkar
  • Reclame uitgaven, bijvoorbeeld hondenvoer
  • Andere objecten waar een hond op staat

Hierboven een tableau met oude zilveren honden prijs penningen. De bovenste drie zijn van de bekende medailleur Hermann Thierer, die zeer veel fraaie honden medailles en penningen ontworpen heeft.
Geboren in Stuttgart in 1882 en heeft vele jaren van de vorige eeuw in Nederland gewerkt bij de firma J.A.A Gerritsen te Zeist, fabriek van gouden en zilveren werken.
Het bronzen beeldje rechts was een prijs, gedateerd 1985, Almere, gesigneerd door de ontwerper.

Dit is een reclame uitgave met tien penningen van verschillende rashonden in een kaart van een hondenvoer fabrikant Frolic uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw. De losse penningen kwam je hier en daar nog wel eens tegen, maar de kartonnen kaart was vaak stuk gegaan en moeilijker te vinden.

Een plaquette van De Kynologenclub Amsterdam (met de afbeelding van een Mastiff) opgericht in mei 1898. Een verguld/zilveren penningplaquette van een Internationale Hondententoonstelling uit 1906 te Haarlem. Een ponsoen (stempel) van een Sheltie (Shetland Sheepdog) gebruikt voor het slaan van penningen.
Deze penningplaquettes zijn vervaardigd bij de firma J.A.A. Gerritsen. Fabriek van Zilverwerken te Zeist.
Gemerkt op de keerzijde: J.A.A. Gerr.
Ontwerp van F.J.Werner uit 1903 (Catalogus van Zwierzina II nr: 384.)
Afmetingen: 51 x 35 mm., 2 mm. dik en weegt 36 gram.

De Kynologenclub Amsterdam is opgericht in mei 1898, mijn catalogus nummer: 66.

Hoe kwam ik tot het verzamelen van dit soort penningen en medailles ?

Verzamelen is genetisch bepaald en wordt ook vaak betiteld als een ongevaarlijke afwijking. Als kleine jongen van een jaar of 10 vond ik buitenlands muntgeld heel interessant en ben dat toen gaan verzamelen.

Ook heb ik van huis uit de liefde voor honden meegekregen vanaf de tijd na de tweede wereldoorlog zijn er altijd honden geweest, toen nog geen rashonden want die kostten geld en daarvan was maar net genoeg om zelf in het onderhoud te kunnen voorzien.

Toen ik later zelfstandig was en we ons wel rashonden konden permitteren ben ik me in de Kynologie,de kennis van rashonden, gaan verdiepen wat onder andere heeft geresulteerd in het keurmeesterschap voor een aantal verschillende rassen in de rasgroepen van Jachthonden, Spaniels, Terriers en Gezelschapshonden. Dit keurmeesterschap oefen ik inmiddels al weer meer dan 35 jaar uit.

Een jarenlange traditie is dat er voor wedstrijden met honden altijd penningen en medailles worden verstrekt, de stap van munten naar penningen was toen voor mij een logisch gevolg.

Deze foto van mij als ambterend keurmeester
is uit 2009 met de winnende hond op een
clubshow van de Shih-Tzu club Nederland.
De Gouden Erespeld voor 25 jaar keurmeesterschap en verdienste voor de Nederlandse Kynologie in 2008.

Kijk voor meer informatie voor andere verzamel items met betrekking tot honden, zoals winkelwagenmunten, postzegels, munten, hondenbelastingpenningen, reclamepenningen, ansichtkaarten, sigarenbandjes, luciferdoosjes, speldjes, buttons, bekers, beeldjes, en nog veel meer, op mijn website:
www.numismatz.nl

Frits Matzen


© www.moetjekijken.nl