Pentekenen


Tijdens een fietstocht of wandeling kijk ik of ik een mooi plekje zie om te tekenen. Dit kan in de stad zijn of in de natuur. Meestal heb ik wel een fotocamera bij me, soms een schetsblok. Mooi of interessant, het kan van alles zijn: Stadsgezicht, oude fabriek, (water)toren of zomaar iets in het landschap.

Dan zet ik het in zwarte lijnen op het papier en wel zo realistisch mogelijk. Ik teken met een kroontjespen en zwarte Oost-Indische inkt. Vaak wil ik wat weglaten, een soort wit vlak, hetgeen bij winterlandschappen heel mooi uitkomt.

Ooit ge´nspireerd door de tekeningen van Wenckebach in de plaatjesalbums van Jac. P. Thijsse, welke ik eens van mijn Oma kado kreeg. Vooral de stilte en stemming in die tekeningen trokken mij enorm aan. Ik heb nooit les gehad, alles zelf uitgeprobeerd, begon ik zo'n 25 jaar geleden met het Pentekenen. Wel eens een korte tijd aan modeltekenen gedaan en met kleuren gewerkt, maar het zo nauwkeurig weergeven van de werkelijkheid bleef mij boeien.

Een aantal keren per jaar sta ik op een kunstmarkt en ook word ik wel eens uitgenodigd om te exposeren. Hier vloeien vaak opdrachten uit voort van mensen, die bijvoorbeld hun huis getekend willen hebben.

Wie verder belangstelling heeft, kan contact met mij opnemen:

Gerard Kuit (1949) -  Haverweerd 77  -  3762 BC  Soest  -  tel. 035-6023015


© www.moetjekijken.nl