MINERALEN    door Gerard Ruig

In Nederland ĖBelgiŽ en Duitsland zijn veel mineralen te vinden. In de verzameling tracht je alle mineralen te krijgen en vervolgens met bij mengsels en daarna de Vanadaten en Silicaten enz.

Er zijn twee verenigingen op dit gebied: de Geode die kan U vinden op www.geodezwijndrecht.nl en de Nederlandse Lapidaristen club te vinden op www.mineralennlc.nl
De doelstelling van de Geode is een vereniging van verzamelaars en verwerkers van mineralen en fossielen. De Nederlandse lapidaristen club stelt zich ten doel het verzamelen en verwerken van gesteenten sierstenen en mineralen.
De twee verenigingen verzorgen voor de leden excursies naar vindplaatsen en dat is fijn, met zijn allen stenen te gaan zoeken in andere landen en omdat er begeleiders bij zijn, mag de vereniging komen op plaatsen, waar alleenstaanden niet mogen komen. Doordat je lid ben van een vereniging, kun je moeilijke mineralen eerder krijgen. Om U een indruk te geven laat ik U een paar mineralen zien. Dit zijn de natuurlijke vormen, die zo zijn gevonden. Alleen de labadoriet is aan een kant geslepen om meer kleur te krijgen.

Nu even de toelichting bij de stenen 1) Vanadaniet. Een Vanadaat van looderts, wat zit er in (lood- zink- en koper)
2) Pyriet, wat zit daarin (zwavel en ijzer) waar is het gevonden in SiciliŽ bij de ETA. Hetzelfde kan gevonden worden bij de cementgroeve Wilnink bij Winterwijk. Als men daar komt dan wijzen de bewakers van de mijn je de weg, omdat de harde knollen de messen stuk maken.
3) Ammoniet en labadoriet, het eerste is een dier van de eerste ijstijd en labadoriet is een samenstelling van (natriumcalcium Ėaluminium silicaat), we noemen het veldspaat. Het is allebei gevonden in Madagaskar Daar is zo veel dat men daar spreekt van de blauwe bergen van Madagaskar.
4) Fossiel inkvisstaart. Komt uit zuid Limburg St. Pietersberg.
5) Schalenblende. Het is gewoon zinkerts, gevonden in La Calamien of Morresnet BelgiŽ, als je daar komt zijn de bewoners tegen een kleine vergoeding je behulpzaam om de stukken te vinden.

Museum De Oude Aarde, Binnenpad 43, 8355 BR Giethoorn.
Het is een edelsteen- siersteen museum, hier kan men alles vinden op dat gebied zoals boeken- loepen en microscopen- fournituren voor machines, soorten stenen, slijpstenen en verzamelingen. Er is ook een grote keuze sierraden, sier- en gebruikdingen.


Gerard Ruig - email: 

© www.moetjekijken.nl