Kachelspaarpotten

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Het is al ruim 20 jaar geleden dat Gerrie eens samen met zijn vrouw op een rommelmarkt stond. Op de kraam tegenover hen stonden 6 spaarpotten in de vorm van kachels. Gerrie vond ze wel leuk en aan het einde van de dag kocht hij er 3 van de 6. Heel lang is het bij die 3 spaarpotten gebleven. Gerrie vindt het wel leuk om op zondag samen met zijn vrouw een rommelmarkt te bezoeken en zo kwam er toch af en toe een spaarpot bij, maar in 2014 had hij er nog maar 6.

Begin 2014 ging hij eens op internet zoeken naar zulke spaarpotten. Al snel kwam hij een Belg op het spoor die een verzameling spaarpotten en asbakken van kachels had en die er graag vanaf wilde. Ze hebben een paar keer op en neer gemaild en uiteindelijk hebben ze overeenstemming bereikt, Gerrie is naar België gereden om de spaarpotten op te halen. Hij had er toen in één keer 30 spaarpotten bij! Ook de asbakken van kachels werden in zijn verzameling opgenomen.

Hij had inmiddels enkele dubbele spaarpotten. Op internet vond hij een berichtje dat een verzamelaar in 2011 in Puttershoek een expositie had gehouden met zijn verzameling spaarpotten van kachels. Hij kwam al snel in contact met de betreffende verzamelaar. Die vertelde dat hij zijn verzameling van de hand wilde doen, want hij was erg ziek. Gerrie kocht er toen in een keer 40 spaarpotten bij. Toch waren er nog maar weinig dubbelen bij. Een aantal spaarpotten waren van hetzelfde type, maar vaak was de kleur weer anders. De verzamelaar in Puttershoek had ook diverse asbakken van haarden en kachels en oude poetsmiddelen. Ook die heeft Gerrie allemaal overgenomen.

Folders

Ook heeft hij nu een aantal oude folders van de kachels uit die tijd. Je kreeg zo'n asbak of een spaarpot in de vorm van je nieuwe kachel als relatiegeschenk. Ze zijn weggegeven van eind 18e eeuw tot rond 1970. Hij vindt het leuk om te zien dat de spaarpotten tot in detail zijn nagemaakt van de echte kachels. Inmiddels is dus ook de verzameling van Gerrie uitgebreid naar van alles over kachels.

Kachelspaarpot Fobrux

Het is ook al gelukt om een kachelspaarpot te ruilen. Hij heeft contact gekregen met een Belg die alleen spaarpotten verzamelt van het merk Fobrux. Gerrie had een zwarte dubbel en de andere verzamelaar had een crèmekleurige dubbel en dus konden ze ruilen. Die andere verzamelaar tipt Gerrie nu ook als hij een spaarpot ziet van een ander merk, of het iets voor Gerrie is.

Kachelspaarpot
met opschrift Fobrux

Gerrie heeft nu ongeveer 100 verschillende kachel spaarpotten en inmiddels ongeveer 30 dubbelen. Als hij een kachelspaarpot dubbel heeft, houdt hij natuurlijk de mooiste voor zijn eigen verzameling. De spaarpotten zijn bijna allemaal gemaakt van gietijzer en de meeste hebben een emaillen laag. Die laag wil er nog wel eens afspringen als de spaarpot valt. Hoewel de spaarpotten maar ongeveer 15 cm hoog zijn, wegen ze 0,5 tot 1,5 kilogram per stuk, zelfs zonder spaargeld. Hij heeft er enkele van aardewerk en maar 2 van plastic.
Op internet heeft hij een album waar de kachelspaarpotten in staan, zie:
www.mijnalbum.nl/Album=DRNDHX3Q

Kachelspaarpot 100 jaar Alink Kachelspaarpot Den Ouden
Kachelspaarpot
"100 jaar Alink"
Kachelspaarpot
"Den Ouden"

Hoewel veel spaarpotten uit de verzameling van Gerrie uit België afkomstig zijn, is het niet zo dat ze alleen in België zijn uitgegeven. Op een spaarpot staat bijvoorbeeld de tekst: "Wat de Ulftsche haard, aan kolen spaart, wordt hier vergaard." Ook heeft hij al diverse spaarpotten van Den Ouden die zijn uitgegeven door L. Dake en Zoon uit Amsterdam. Hij heeft er op internet nog 1 te koop Kachelspaarpot Godingevonden die heel anders is dan de spaarpotten die hij al heeft, maar helaas reageert het bedrijf niet op berichten. Hij kan ook niet even naar het bedrijf toe gaan om de spaarpot te bekijken, want de spaarpot uit Amsterdam staat inmiddels in Canada. Hij heeft ook 2 spaarpotten van 100 jaar Alink. Hij zou graag meer over de firma Alink weten, maar kan hier weinig over op internet vinden.

Onlangs heeft hij nog twee 100 jaar oude kachel inktpotten van het merk Godin aan zijn verzameling toe kunnen voegen. Ze verkeerden in een zeer slechte staat, maar een van de twee had hij nog nooit eerder gezien. Hij heeft de inktpotten daarom zelf helemaal opgeknapt. Ze waren erg roestig. Hij heeft de kachel inktpotten eerst helemaal blank gemaakt en daarna opnieuw in de lak gezet in de originele kleuren. Hij is heel blij met het resultaat.

De 18 mooiste kacheltjes in de verzameling

Voor zijn verzameling spaarpotten heeft hij op de overloop een speciale kast gemaakt. De kast is gemaakt van steigerbuizen en -planken. De planken zijn allemaal op maat doorgeboord en zitten aan de achterkant vastgeschroefd. Er staan 18 verschillende kacheltjes in een speciaal kastje in de huiskamer. Dit zijn de mooiste kacheltjes in zijn verzameling.

De meeste kacheltjes hebben geen dop of luikje om het geld eruit te kunnen halen. Vaak moeten ze helemaal uit elkaar geschroefd worden om het geld eruit te kunnen halen. Veelal zitten ze maar met 1 schroef vastgemaakt. Voor de rest klemmen alle onderdelen in elkaar. Sommige kacheltjes hebben meerdere schroeven. Vaak hebben die zogenaamde Engelse schroefdraad en vaak zijn er dan ook enkele schroeven weg. Hij heeft nu 3 kacheltjes staan bij 1 man die hoopt dergelijke schroeven voor hem te kunnen maken. Engelse schroeven zijn geen gangbare maat meer.

Becking-Bongers is ook een Nederlands merk waarvan Gerrie enkele kacheltjes heeft. Deze maakten kachels onder de merknaam Schous en waren gevestigd in Haarlem.

Inmiddels zitten er ook een paar kacheltjes in zijn verzameling die geen spaarpot meer zijn. Onder andere het bronzen kacheltje van Godin is bedoeld om er een inktpotje in te zetten. Dit kacheltje is ongeveer 100 jaar oud.

Asbakken

Asbakken Boekensteun

Gerrie heeft nu ongeveer 25 asbakken in zijn verzameling. Ook de asbakken werden weggegeven als relatiegeschenk bij aankoop van een kachel. De asbakken zijn ook van gietijzer en dus zwaar.

Op internet heeft hij een album waar de asbakken in staan, zie:
www.mijnalbum.nl/Album=ORV6VP8E

Tussen de asbakken staan ook nog een paar boekensteunen

Klik hier voor nog meer afbeeldingen

Verzamelbeurs
Op 27 maart 2016 liet Gerrie Gijsbers zijn verzameling inktpotten, spaarpotten en asbakken van kachels zien op de verzamelbeurs in Eerde. Als u iets heeft voor Gerrie neem dan contact met hem op per e-mail:
Expositie in Eerde,
klik voor meer foto's

 

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland van
De Verzamelaar (verzamelbeurs Eerde)

 


© www.moetjekijken.nl