Hoe Gerrit Berendsen tot zijn hobby pyrografie kwam
Door een vervelende (lees stress en depressie) periode om thuis wat om handen te hebben is deze hobby ontstaan. Dat was even zoeken, mijn dochter kwam al met een bouwdoos voor een miniatuurauto, dat was reuze goed bedoeld, maar dat gefriemel met die kleine stukjes was voor mij geen succes. Ik zat zelf meer onder de lijm dan de miniatuurauto.

Totdat mijn vrouw zich wist te herinneren dat ik zo'n dertig jaar geleden destijds uit verveling iets met een soldeerbout en hout had gedaan, het zogenaamde pyrografie. Pyrografie is het branden van figuren op hout. Dit doet men door middel van een apparaat dat een metalen punt of naald verhit. Door deze punt in aanraking te brengen met het hout, ontstaan bruine tot zeer donkerbruine vlekken of lijnen waarmee men tekeningen of motieven op het hout kan aanbrengen.

Ik heb het maar weer eens geprobeerd en dat ging warempel boven verwachting al direct vrij aardig. Vervolgens ben ik op internet informatie gaan zoeken voor geschikte materialen, gereedschap en voorbeelden van mooie dierenplaatjes tot fantasiefiguren. Ik heb vooral gezocht wat voor plaatjes er voor tatoeages gebruikt worden.

Gaandeweg werden de resultaten steeds beter totdat zelfs een collega vroeg een naambordje voor hem te maken. Ook dit ging ik proberen, op de PC is er namelijk keuze genoeg in lettertypen en daarbij had ik ook een foto van zijn Rottweiler. Mijn collega was enthousiast en ik niet minder. Door mond-op-mondreclame krijg ik inmiddels meer opdrachten van andere collega's en familieleden. Inmiddels heb ik mijn werk door sluiting van het bedrijf moeten beëindigen en hoewel ik daardoor een stuk inkomen verlies, is het positieve hiervan dat ik meer tijd heb voor mijn hobby.
Inspiratie genoeg !

Gerrit Berendsen         email:  

© www.moetjekijken.nl