W.G. van de Hulst

In het gezin waar Gerrit Boes opgroeide werd veel gelezen.
Toen Gerrit jong was kreeg hij met Kerstmis van de zondagsschool een sinaasappel, chocolademelk en een leesboek, vaak een door "Van de Hulst" geschreven boek.
"De stichting Wilde Ganzen" had een manier bedacht om geld in te zamelen: op een prikkaart stonden bedragen van 5, 10 of 25 cent. Mensen die geld wilden geven prikten een gaatje in het hokje waar het bedrag stond. Voor 3 volle kaarten kreeg Gerrit een boekje als beloning, hij fietste er zelfs voor naar Woerden.

Uiteraard werden op de verjaardagen ook leesboeken gegeven, meestal ook een door Van de Hulst geschreven boek.
Het favoriete boek van Gerrit is het boek "Willem Wijcherts" uit 1909. Dit boek speelt zich af tijdens het begin van de tachtigjarige oorlog en gaat over een dappere Alkmaarse jongen. De vader van Gerrit was erg begaan met het zielige boek "Peerke" en zijn kameraden uit 1919.

Willem Gerrit van de Hulst (1879-1963) was onderwijzer en kinderboekenschrijver. Zijn zoon Willem Gerrit van de Hulst (junior) werd illustrator voor de boeken van zijn vader.

 
Klassefoto omstreeks 1923 gemaakt School getekend door
Willem Gerrit van de Hulst (junior)

Rond 1998 begon Gerrit de boeken van Willem Gerrit van de Hulst te sparen

  • alle drukken in alle talen. Zo zijn er onder andere Scandinavische, Indonesische en Japanse boeken,
  • boeken met zowel harde als slappe kaft.

Een goede hulp was het boek "Zoeken naar de ziel", geschreven door Daan van der Kaaden dat hiernaast afgebeeld is. In dit boek staat wat er te vinden is van W.G. van de Hulst.

Wekelijks werden veel boekenmarkten afgestruind in het hele land. Met resultaat, Gerrit heeft meer dan 3500 boeken van Willem Gerrit van de Hulst. Dit is ongeveer 90 procent van alle bekende boeken / artikelen in kranten en tijdschriften / reclame dingen / etc.

De serie "lezen leren" heeft 8 delen, gemiddeld 20 drukken per deel, dat worden samen 160 boeken. Ze zijn uitgegeven in harde en slappe kaft. Dus in totaal 320 boeken. Dit is een uitschieter.

Gerrit zoekt onder andere nog:

  • boeken uit de serie "lezen leren" deel 1 tot en met 8, de bruine boekjes druk 1 tot en met 10
  • verhalen van Willem Gerrit van de Hulst die in kranten / tijdschriften hebben gestaan, vanaf 1900
  • de eerste druk van het boekje "Van een klein meisje en een grote klok"
  • "blokkalenders" uitgegeven in de 50er jaren door uitgeverij Maas Eik. Hierin stonden verhalen van 30 schrijvers waaronder van Willem Gerrit van de Hulst.

Naast boeken zijn er ook veel andere verzamelobjecten met verwijzingen naar Willem Gerrit van de Hulst, bijvoorbeeld reclame items zoals bekers, posters en foto's. Op bovenstaande foto staat een beker met een afbeelding van de W.G. van de Hulst school en een blik met een verwijzing naar één van de boeken met de titel "In de Soete Suikerbol".

Toen de verzameling steeds groter werd, werd eerst een vrijgekomen slaapkamer tot museum gepromoveerd. Maar de verzameling bleef doorgroeien. Uiteindelijk is een loods naast het huis een museum geworden. Alle 3500 boeken zijn tentoongesteld zodat de kaft te zien is. Het museum is op afspraak gratis te bezoeken. Ook groepen zijn welkom!

W.G. van de Hulst Festival

In 2013 was het 50 jaar geleden dat W.G. van de Hulst overleed. Ter gelegenheid van deze gebeurtenis werd er in Utrecht, de stad waar Van de Hulst zijn gehele leven heeft gewoond en gewerkt, van september tot en met november 2013 een klein festival gehouden.

EEN GROTE PLUIM .........

W.G. van de Hulst vind ik en velen met mij ........was een TOP schrijver ........ als er recentelijk nog boekjes worden herdrukt die vanaf 1908 tot 1960 zijn geschreven dan zeg ik CHAPEAU !!!!

Ook bedank ik onder andere boekhandel Den Hertog en Callenbach die tot op de dag van vandaag hebben gezorgd dat in de boekwinkels nog vele titels van v.d.Hulst te koop zijn, sommigen echt waar ....... de 25e,  30e en zelfs de 32e druk !

Jongelui - moeders - oma's blijf de boeken van W.G. van de Hulst kopen / lezen / voorlezen ..... Ze blijven spannend / leerzaam en de tekst en de plaatjes zijn aangepast aan deze tijd.

Heeft u materiaal, wilt u iets aanbieden of ruilen u kunt Gerrit als volgt bereiken:

e-mail:

Telefoon: 0348-442175

Gerrit Boes, Dorpsstraat 233,  3481 EH Harmelen

Bekijk ook het filmpje op You Tube (waarin ook de verzameling Harmelen en zaklampen aan bod komen): http://www.youtube.com/watch?v=WVcD3qVrJQI

 

Gerrit is geďnterviewd in het radioprogramma "Gezond en wel":
Interview beluisteren

Interview: Madelčn Essens


© www.moetjekijken.nl