Kristal scanners

 
 
Kristal scanners zijn radio's waarmee je het radioverkeer van politie, brandweer, taxi en nog veel meer diensten kan beluisteren.

De frequentie van een station wordt verkregen door middel van een kristal. Dit is een speciaal geslepen stukje kwarts waar een stroompje door loopt. Mijn hobby begon ongeveer in 1970 door in een transistor radio te schroeven totdat ik de politie kon ontvangen.

In 1974 kocht ik mijn eerste scanner die ik nog steeds in mijn bezit heb.
Daarna schafte ik nóg een kristal scanner aan om vervolgens in 1987 over te gaan op een computer scanner. Hierbij zijn geen kristallen meer nodig.

Begin 2004 begon ik met het verzamelen van kristal scanners (op dat moment had ik er dus al 2 in mijn bezit). Inmiddels is dit tweetal al uitgegroeid tot een verzameling van 98 verschillende kristal scanners.

Kijk voor gedetailleerde gegevens eens op mijn website www.kristalscanner.nl

Ook heb ik alle jaargangen van de serie frequentietabellen voor scanners van J.Volkers. De serie loopt van 1980 tot 2005.
De serie bestaat uit totaal 18 boeken die in dit tijdsbestek zijn uitgegeven.

Mijn laatste 7 scanners heb ik uit Amerika laten komen. Wat er in Nederland aan scanners wordt aangeboden heb ik bijna al. Dat wat er nog aangeboden wordt is in vergelijking tot Amerika te duur (zelfs inclusief verzendkosten). Omdat er veel en veel meer types op de markt zijn gebracht zal het duidelijk zijn dat ik nog lang niet ben uitverzameld.

In het programma Verzamelkoorts was deze verzameling te zien in aflevering 6 op 3 juni 2019.

- Gerrit van den Ham


 


© www.moetjekijken.nl