Heteluchtballonnen

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Hoe en wanneer mijn verzameling begon

ballonmuseum Als 8-jarig jongetje fietste ik op de brug over het Twentekanaal en zag in de verte, tussen de draden van de hoogspanningsmasten door, een klein bolletje dat alsmaar groter werd. Dit was mijn eerste ervaring met een heteluchtballon. Hoe zoiets groots, kleurrijks, zo hoog in de lucht kon blijven hangen fascineerde en boeide mij enorm en liet mij sindsdien niet meer los. Dan kom je een afbeelding tegen en die knipte ik dan uit en zo ontstond mijn eerste plakboek. Kom je een sticker tegen, een krantenknipsel, een brochure…..zo hup, knippen, plakken in het plakboek.

Naarmate ik ouder werd ging ik elke avond op mijn fiets op zoek naar rondzwevende luchtballonnen. Met alle gevolgen van dien…. Alleen omhoog kijken en niet op de weg letten. Ben ik toch zo bij een T-splitsing de sloot in gereden met allemaal brandnetels. Goede les. Tijdens het volgen met mijn fiets keek ik goed rond of ik het volgkarretje te pakken kon krijgen om te vragen of ze nog een sticker of folders hadden.

ballonmuseum ballonmuseum ballonmuseum
Mijn ballonmuseum

Met mijn 13 jaar ben ik voor het eerst naar Twente-Ballooning geweest. Dit is een van de grootste ballonfiesta's welke Nederland rijk is. Ondertussen struinde ik alle rommelmarkten af op zoek naar alles wat maar met luchtballonnen te maken had. Ook vrienden en familieleden helpen mij met het zoeken en bij elke verjaardag verbaasde ik mij weer met welke cadeautjes ze allemaal komen.

Paar jaar later ging een vriendin van mij met een luchtballon mee en ik ging uiteraard mee om te kijken, want intussen had ik mijn rijbewijs gehaald. Toen kwam ik dus in contact met een ballonvaartmaatschappij en werd mij gevraagd of ik het leuk vond om mij aan te sluiten als crewlid. Gehaald! Dat laat ik mij natuurlijk geen 2e keer zeggen….. Dan kom je terecht in 'het ballonvaartwereldje' en dan gaat het heel snel met de verzameling door bijvoorbeeld crewleden die meehelpen zoeken en dingen bewaren. Door alle dingen die ik verzamel had ik een eigen kamer waar ik alle spulletjes kon uitstallen.

Hoe de verzameling zich voortzet

Omdat ik bijna elk ballonfestival in Nederland bezoek, dijt mijn verzameling aardig uit. Ook ben ik in 2008 voor het eerst naar het mekka geweest van de ballonvaart… Albuquerque, New Mexico. Ik had er 5 jaar voor gespaard. Eenmaal daar had ik mij ingeschreven als vrijwilliger voor het evenement. Met een van de teams was het gelijk een goede klik en het jaar daarop werd ik door hun uitgenodigd om bij hun in het hotel te komen verblijven. Zodoende hoefde ik alleen de oversteek te betalen. Ik sta zelfs met een artikel bij hun in het nieuwsblad. Deze piloot blijkt de voorzitter te zijn van Colorado Balloon Club. Ik ben er voor de 4e keer geweest en het is echt ongelofelijk wat voor een evenement dat is…Gigantisch groot. Ik ga altijd met kleren die ik nog een keer kan dragen heen en kom met 2 koffers vol met spulletjes terug.

Ook ben ik naar het Franse Lorraine geweest. Dit is volgens mij het grootste Europese ballonevenement. Hier mocht ik getuige zijn van het tegelijkertijd oplaten van 456 ballonnen waarmee ze een vermelding kregen in het Guinness Book of Records. "Het was een fantastisch schouwspel" Ook als crewlid kom ik verschillende plaatsen en landen bijvoorbeeld in Italië en Duitsland. Ook hier weet ik veel dingen op de kop te tikken.

Halloween heteluchtballon
Varen in deze special shape ballon Special shapes

Doordat er zoveel spulletjes zijn bijgekomen, heb ik mijn gehele zolder 'gerenoveerd'. Helemaal leeggehaald. Alles moest worden geschuurd en geschilderd, vloerbedekking moest worden gelegd en overal moesten stopcontacten worden aangelegd en lichtpunten geplaatst. Ik had al een plattegrondje gemaakt van de opstelling van zijn vitrinekasten. Toen deze eenmaal geplaatst waren kon de inrichting beginnen. Ik was zelf verbaasd wat ik allemaal nog in dozen had opgeslagen. Uiteraard de lokale IKEA leeggekocht door al die vitrinekasten. Bloed, zweet en tranen heeft het gekost maar naar een half jaar is het resultaat dan toch eindelijk daar…. Mijn eigen 'ballonmuseum' !! 48 m2 vol met alles wat te maken heeft met heteluchtballonnen. Je kunt het zo gek niet verzinnen of ik verzamel het wel:

 • kaarten
 • certificaten
 • pins
 • puzzels
 • kleding
 • boeken
 • stickers
 • champagneflessen
 • glazen
 • programmaboekjes
 • stropdassen
 • bekers
 • sleutelhangers
 • kalenders
 • plakboeken
 • sjaals
 • petjes
 • miniatuur ballonnen
 • muismatten
 • postzegels
 • etc etc.
speldjes
Speldjes
postzegels
Postzegels

Eigenlijk is de gehele zolder alweer te klein aan het worden dus misschien wordt het hoog tijd voor een uitbouw? Om ook deze ruimte te vullen houd ik mijn uiteraard aanbevolen voor alles wat maar met heteluchtballonnnen te maken heeft. Voor de grap heb ik zelfs een foldertje laten maken.

Wat voor mij bijzondere stukken zijn

Topstuk is toch wel de jas die ik gekregen heb van de piloot waarbij ik dus 4x bij gecrewed heb in Albuquerque. Deze piloot heeft een special shape als ballon en alleen de piloten van de special shapes die meedoen krijgen deze jas.

Je kunt je wel voorstellen dat er dus niet zoveel zijn op de wereld die deze jas hebben. Ook een deurmat waar ik dus al tig jaar naar opzoek was is nu eindelijk aan de collectie toegevoegd. Zelfs in mijn voortuin heb ik een perk aangelegd in de vorm van een heteluchtballon. Ook de stapels postzegels en sleutelhangers die ik heb, ben ik trots op.. - of er stukken bij zijn met een bijzonder verhaal? Achter elk verzamelstuk wat ik in mijn 'showzolder' heb liggen, schuilt wel een verhaaltje. Van een maquette die mijn broer heeft gemaakt van Twente Ballooning en een rand van de ballonmand uit Canada tot aan stiekem meegenomen bewegwijzeringsborden voor een buitenlands ballonfiesta (na afloop uiteraard) en dekbedovertrekken waaronder ik heerlijk kan slapen. Wel is het zo dat je de belevenissen die gemaakt worden op diverse ballonevenementen niet kunt vertellen maar die moet je BELEVEN !! Uiteraard is een bezoekje aan deze uitstalling van mijn verzameling al een belevenis op zich.

Zie voor meer informatie: https://www.facebook.com/gertjan.veldman

Een artikel in de krant Tubantia Winnaar 'Dutch Collectors Award 2017'

Naar aanleiding van mijn finaleplaats voor de 'Dutch Collectors Award 2017' stond een leuk stukje in de krant Tubantia.

De 'Dutch Collectors Award 2017' heb ik gewonnen. Op 11 november kon ik de prijs feestelijk in ontvangst nemen op de VerzamelaarsJaarbeurs.

Gertjan Veldman

Gertjan stond op De Stip in 5 uur live (3-12-2017):
Klik om te kijken

© www.moetjekijken.nl