Borduren
Ook mannen kunnen boduren.
Toen ik in januari 2002 met een vriend en vriendin ging winkelen in Utrecht, had ik van tevoren niet verwacht dat dit verstrekkende gevolgen zou hebben…
Eén van de winkels die wij bezochten was een borduurwinkel, aangezien mijn vrienden hier wat wilden kopen. Ik was al vaak langs deze winkel gelopen, maar had hier eigenlijk nooit op gelet. Ik vond namelijk dat borduren niet iets voor mannen was: bij borduren dacht ik aan oude vrouwtjes die op deze manier hun dagen slijten.
Toen ik echter binnen was, keek ik mijn ogen uit! Helemaal geen suffe en saaie patronen, maar allerlei mooie afbeeldingen om te maken. Nieuwsgierig geworden, heb ik een klein pakketje gekocht waar ik een grappig schaapje mee kon maken. Niet dat ik van plan was om van borduren mijn hobby te maken (ik ben per slot van rekening een man!), maar ik wilde het wel eens proberen…
Na de nodige uitleg thuis, ben ik eraan begonnen. Gaandeweg groeide het werkje met elke steek die ik maakte uit tot het grappige schaapje. En ik kreeg de smaak flink te pakken! Binnen een paar dagen was het schaapje klaar en ben ik besmet geraakt met het borduurvirus! Hierna heb ik meteen een groter werk gekocht en was ik helemaal verkocht…
Ik zie borduren eigenlijk als een soort schilderen of tekenen, maar dan met garen en stof. Je begint met een blanco stuk stof (ik werk altijd met telpatronen, dus geen voorbedrukte stoffen) en met elke steek die je maakt kom je dichter bij het eindresultaat. En aangezien je het hoofd goed bij je werk moet houden, werkt het voor mij heerlijk ontspannend: ik heb geen tijd om af te dwalen met mijn gedachten, want een telfout is zo gemaakt!
Tot nu toe heb ik al diverse dingen gemaakt, zoals je kunt zien op mijn website:
realmenstitch.wordpress.com/mijn-borduurwerken
Voor borduren heb je onder andere de volgende dingen nodig:
- borduurstof (diverse soorten verkrijgbaar)
- borduurgaren (diverse soorten, merken en materialen)
- naald
- schaar
- patroon
- borduurring of iets dergelijks (dit vind ik zelf het makkelijkst werken, het kan echter ook op de hand gedaan worden)
- een goed verlichte zitplaats, waar je makkelijk bij je spullen kunt
- maar bovenal: heel veel geduld...
En natuurlijk heb je allerhande accessoires, welke het borduren nog leuker of handiger maken, zoals opbergdozen voor het garen, verschillende soorten borduurringen, kraaltjes en dergelijke die in een borduurwerk verwerkt kunnen worden, enzovoort...
Tot nu toe borduur ik meestal volgens 2 technieken: in kruissteken en het zogenaamde Blackwork. Kruissteek is de meest bekende en gangbare manier van borduren: door middel van hele, halve of kwart kruisjes maak je het patroon, welke eventueel met stiksteken, kraaltjes of andere steken afgemaakt wordt.
Blackwork is weer een andere techniek: hierbij werk je niet met meerdere kleuren, maar doorgaans met 1 kleur (meestal zwart) Vaak bestaan Blackwork motieven uit zwarte lijnen langs de randen, waarna de ontstane vlakken opgevuld worden door mieen zich herhalend patroon. Dit heeft een heel opvallend patroon tot gevolg.
Ik haal mijn patronen overal vandaan: uit de borduurwinkel, via online winkels, uit tijdschriften, boeken, ruilen met andere liefhebbers, enzovoort. Uit Engeland en Amerika komt het grootste aanbod van patronen en tijdschriften. Mede dankzij het internet blijf ik goed op de hoogte van alle nieuwe patronen, boeken en tijdschriften die uitkomen op borduurgebied. In de loop der tijd heb ik al heel wat patronen verzameld welke ik ooit nog wil maken, dus voorlopig kan ik nog wel vooruit!
Wie dus nog van mening is dat borduren een echte vrouwenbezigheid is, nodig ik dan ook van harte uit om een kijkje op mijn website te nemen!
Met vriendelijke groet,
Gert van Raalten - Utrecht
realmenstitch.wordpress.com
zie ook "op bezoek bij"
|