De dag door met een Smiley


een deel van mijn verzameling SmileysBegin

Smileys heb ik altijd al leuk gevonden. Ik vind dat zo'n geel rondje met oogjes en een grote glimlach als vanzelf een glimlach op de gezichten van mensen tovert.

Toen ik pas getrouwd was had ik in mijn keuken een grote witte kale muur. Op een gegeven moment heb ik gewoon een bord uit de kast genomen en daarmee een rondje op de muur getekend. Daarna werd het rondje geel ingekleurd en met een zwarte stift voorzien van 2 ovale oogjes en een grote lachende mond.

Toen de kinderen nog klein waren, merkte ik hun kleding, schoenen en jas met hun naam, maar dat niet alleen. Ik tekende er altijd een Smiley bij. Aan de binnenkant van hun regenlaarsjes stond hun naam, maar aan de buitenkant van de laarsjes tekende ik een Smiley, zodat ze direct te herkennen waren als hun laarsjes. Ook de grote koelbox die ik onlangs na jaren weer tegenkwam was versierd met een Smiley en mijn koffer is versierd met een grote Smiley sticker, zodat ik hem op de lopende band snel kan herkennen als mijn koffer.

Smiley etui Toen de kinderen al wat ouder waren wilde ik naar de moedermavo om mijn Frans wat op te halen, want het is toch wel handig als je tijdens de vakanties wat Frans kunt. In Luxemburg kwam ik in de vakantie een schooletui tegen met een Smiley erop. De schooletui kon ik met mijn studeerplannen niet weerstaan en dus was dat het begin van mijn schoolspullen, maar ook het begin van een echte verzameling.

Geschiedenis

De Smiley zou volgens internet in 1963 bedacht zijn door Harvey Ball. Hij maakte de Smiley als een teken van goodwill voor een verzekeringsbedrijf. Hij vroeg echter nooit patent aan voor de Smiley. Daardoor zijn er geen auteursrechten verschuldigd voor de Smiley en mag iedereen het symbool vrij gebruiken. Begin jaren ’70 maakten de broers Murray en Bernard Spain veel gebruik van het populaire figuurtje voor promotieartikelen. In 1972 waren er naar schatting 50 miljoen buttons met een Smiley verspreid over de USA.

Smileys en emoticons

De laatste jaren neemt de communicatie via internet enorm toe. Omdat via de e-mail en chatten geen emoties kunnen worden overgebracht, wordt door jongeren veelvuldig gebruik gemaakt van emoticons. Dit zijn kleine gezichtjes, die net als de Smiley emoties uitdrukken.

emoticons

Van bovenstaande rij is de eerste een soort Smiley. Ik maak zelf in mijn e-mails geen gebruik van emoticons. Ik vind dat je daar niet zomaar iedereen mee lastig moet vallen en anders moet je er steeds maar weer aan denken om de gezichtjes weg te halen.

Smiley hangertjes van de Coop Supermarkten Alleen de echte!

Voor mij is er overigens ook maar 1 echte Smiley en ik verzamel alleen de echte Smileys. Een echte Smiley heeft altijd een gele achtergrond, een zwarte dunne mond in een brede glimlach en ovale zwarte oogjes.
Coop Supermarkten hebben in 2009 een actie gehad waarbij ze 16 verschillende mailbuddies weggaven bij de boodschappen. Hannie had voor mij de dubbelen op de foto meegebracht.
Van deze dubbelen wilde ik alleen de mailbuddie hebben die links onderaan staat, want die lijkt nog wel het meest op de echte Smiley. De rest vond ik niet in mijn verzameling passen.

Amerika

Smiley voor geslaagden op scholenVeel van de artikelen die ik in mijn verzameling heb komen uit Amerika en Canada. Ik heb daar familie wonen en om de paar jaar ga ik daar op bezoek. Dan struin ik samen met mijn familie rommelmarkten af op zoek naar Smileys. In het land van herkomst is er veel meer van te vinden dan hier.

In 2009 vond ik in een winkel een Smiley knuffel met een geslaagden baret, die cadeau gedaan werd aan alle geslaagden van dat jaar.

Euroshoppers

In Nederland worden vooral artikelen met Smileys verkocht in wat ik de Euroshoppers noem. Hiermee bedoel ik winkels zoals Action, Xenos, Zeeman, Wibra en dergelijke, waar ze goedkope cadeautjes en partijproducten verkopen. Soms koop ik daar ook wel eens goedkope kleine dingetjes met een Smiley, maar eigenlijk vind ik verzamelen niet om alles zelf zomaar te kopen, leuker is natuurlijk om bij gelegenheid een klein cadeautje te krijgen. In de Euroshopper winkel heb je vaak allerlei schoolspullen, buttons, puzzeltjes en speelgoedjes met Smileys erop. Zo heb ik bijvoorbeeld Smiley op een soort snoeppapiergummetjes, puntenslijpers en sleuteldopjes van zo’n winkel. Vaak zijn dat dan grote verpakkingen met gummetjes in verschillende kleuren, maar uiteindelijk wil ik dan alleen de gele varianten in mijn verzameling houden. De anderen gaan weer een keer mee naar een rommelmarkt of kunnen als ruilmateriaal gebruikt worden.

Ook zag ik eens dat er op brood van een plaatselijke bakker allemaal Smileys zaten van een soort snoeppapier. Ik vroeg aan de bakker of ze die Smileys ook los hadden. Ik vertelde erbij dat ik Smileys verzamelde en dat ik het leuk vond om zo’n Smiley bij mijn verzameling te doen. De winkeljuffrouw liep even naar achter en kwam met een klein stapeltje brood Smileys voor mij terug.

Smiley hangertje Ze denken vaak aan me!

Zelf ga ik niet vaak naar rommelmarkten, maar mijn broers wel en die brengen regelmatig kleinigheidjes voor mij mee met een Smiley erop.

Een tijd geleden vertelde een vriend mij, dat hij tijdens het wandelen zomaar aan mij had moeten denken. Opeens lag er voor hem op het trottoir een hartjehanger met een Smiley erop. Hoewel het niet zijn gewoonte is om dingen van straat op te rapen had hij het in dit geval toch wel gedaan, voor mij. Ik moest hem nog wel zelf even schoonmaken.

Smiley ventieldopjes

Ook mijn schoonzoon kwam een tijdje terug nog met een bijzonder Smiley cadeautje voor mij aan. Tijdens een motorbeurs had hij namelijk ventieldopjes voor motoren gevonden in de vorm van Smileys.

Smiley als toiletborstel Smiley voorwerpen: een horloge en armband

De verzameling van mij is heel erg gevarieerd. Ik heb van alles en nog wat met Smileys. Het gekste onderdeel van mijn verzameling vind ik toch nog wel een toiletborstel met een gele stok en een geel bakje met een Smiley erop. Deze is overigens nog wel helemaal nieuw.

Ik heb bijvoorbeeld ook een grote Skippybal als een Smiley en zelfs lunchtrommeltjes en een paraplu met Smileys erop. Ook heb ik sieraden, onder andere een horloge met Smileys.

Gré van Erp-Verbakel, e-mail:

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland
van De Verzamelaar


© www.moetjekijken.nl