Han bouwt molens

Twee en een half jaar geleden verhuisde mijn dochter, de eigenaar van het huis liet een modelmolen achter, die echter nog niet af was. Zij mochten hem houden en kregen er de bouwtekening bij. Deze molen heb ik toen voor hen verder afgebouwd en deze staat in hun achtertuin te draaien.

Ik vond dat een dermate leuke hobby en ik had de smaak zo te pakken gekregen dat ik besloot er ook een voor mijzelf te bouwen. Ik moest nu vanaf de basis beginnen en ging op zoek naar hardhout voor de buitenkant van de molen en speciaal gereedschap zoals diverse vijlen en decoupeerzaag. Omdat ik niet meer werk kon ik veel tijd hier aan besteden en zo bracht ik veel uren in mijn schuur door. Het kostte veel geduld maar ik had er ontzettend veel plezier in.

Elke keer als mijn dochter op bezoek kwam was de molen weer een stukje verder af. Veel zorg besteedde ik ook aan de binnenkant, zodat de afwerking van het interieur tot in de puntjes is verzorgd. De molen heeft vier verdiepingen die verbonden zijn door trapjes en luikjes. Om de luikjes staan hekjes, want dat is veiliger voor "de molenaar". De molen is voorzien van verlichting, dat 's avonds door de raampjes schijnt. Zelfs in de draaibare koepel zitten raampjes en ook verlichting. De molen is tot aan de koepel 1.60 meter hoog, met wieken dus nog hoger.

Voor belangstellenden voor nog meer informatie, zie: gedetailleerde gegevens.

6 mei jongstleden was voor mij de grote dag want na 1.5 jaar werk kon ik mijn molen in de achtertuin plaatsen en werd hij "De Korenaer" gedoopt. In de dertiende eeuw werden er in Nederland voor het eerst windmolens gebouwd. Op het platteland had de adel het alleenrecht om molens te bouwen, waar de bewoners verplicht hun graan moesten laten malen. Maar na het opheffen van de adellijke privileges in 1798, mocht iedereen een molen bouwen.
In de negentiende eeuw werden er in Nederland dan ook veel nieuwe molens gebouwd. Zoals "de Korenaer" uit Hellendoorn die in 1854 gebouwd is.
Deze molen heet nu "De Hoop". De tekening die ik gebruikte is van deze "Korenaer". Een aantal details heb ik veranderd, ik ben zeer tevreden met het eindresultaat en uiteraard ook trots hierop.

Han        

© www.moetjekijken.nl