Diddl


Diddl werd op 24 augustus 1990 voor het eerst getekend door Thomas Goletz. In het begin zag Diddl er meer uit als een kangoeroe. Al op 1 mei 1991 kreeg Diddl een vriendinnetje, Diddlina. Langzamerhand kreeg Diddl steeds meer vrienden, onder andere Vanillivi een schaap, Pimboli een beer, Mimihopps een konijn, en Galupy het paard.

In eerste instantie ontwikkelde de Diddl-rage zich heel langzaam in Duitsland. Rond 2000 was het daar echt een rage, alle kleine meisjes verzamelden Diddl. In Duitsland was de rage al over haar hoogtepunt heen toen het langzaam oversloeg naar Nederland. Al jarenlang ben ik een fanatiek verzamelaarster van allerlei weggevertjes en daarvoor bezoek ik ook maandelijks een paar verzamelbeurzen.

Het was begin 2006 dat er voor het eerst een klein meisje op de verzamelbeurs vroeg of ik ook Diddl had en al snel kwamen er steeds meer meisjes om Diddl vragen. Daardoor raakte ik ook langzamerhand ge´nteresseerd. Dus ik kocht ook eens wat blokjes hier in de winkel. Toen er dus weer kinderen kwamen vragen om Diddl kon ik ook trots melden dat ik blaadjes had van Diddl, want daar ging het om, de blaadjes uit de blokjes. Dat waren echter niet de goede blaadjes die ik had. Die hadden ze allemaal al lang, want die waren hier in de winkel te koop. Dus al snel ging ik op eBay Duitsland op zoek naar de oude Diddl blokken en daar werden de kinderen wel enthousiast over.

Midden 2006 was hier in Nederland de Diddl rage op zijn hoogtepunt. Er werden Diddl ruilbeurzen georganiseerd waar wel 250 mensen op afkwamen. Op scholen werd soms een Diddl ruilverbod van kracht omdat er niet altijd even netjes geruild werd. Ook op onze verzamelbeurzen kwamen steeds meer Diddl verzamelaars ruilen. Om die verzamelaars ook iets extra te bieden ging ik overzichten maken van wat er allemaal van Diddl verzameld en geruild kon worden. Die overzichten stuurde ik dan per e-mail aan de verzamelaars, met een uitnodiging voor de volgende ruilbeurs. Nu heb ik van al die overzichten een website gemaakt waar Diddl verzamelaars dus gratis de overzichten kunnen openen, uitprinten en zelfs opslaan op hun eigen computer. Op die manier kunnen Diddl verzamelaars steeds hun eigen catalogus samenstellen en helemaal up-to-date houden. De laatste Diddl catalogus van Depesche dateert al van 2006.

Wat er dus vooral verzameld wordt van Diddl zijn de blaadjes van allerlei blokken in A4, A5 en A6 formaat. In totaal zijn er tot maart 2008 821 van zulke blokken uitgegeven. Daarnaast zijn er nog heel veel blokken in verschillende vormen uitgegeven en doosjes met memoblaadjes. Er is natuurlijk van alles en nog wat van Diddl te koop. Er zijn beeldjes, tassen, sleutelhangers, stickers, dagboeken, agenda's, potloden, gummen, kaarten en nog veel meer.


Wil je een klein beetje een idee krijgen van wat Diddl is en wat er zoal is uitgegeven? Neem dan eens een kijkje op mijn website diddl.verzamel-ik.nl.

Hannie  


© www.moetjekijken.nl