Happy Meal

Bij mij begon het echte verzamelen met het uitkomen van de flippo's en de Spacix in 1996. Ik verzamelde voor mijn kinderen de complete mappen bij elkaar. Ik bezocht in die tijd ook regelmatig ruilbeurzen. Toen er een tijdlang geen nieuwe flippo's meer uitkwamen miste ik het bezig zijn met een verzameling en het ruilen met andere verzamelaars. Ik besloot op zoek te gaan naar een verzameling die altijd verder uitgebreid zou kunnen worden. Die verzameling vond ik in de Happy Meal speelgoedjes van McDonald's. Overigens verzamel ik ook nog steeds het een en ander aan flippo's.

In 1977 bedacht Dick Brams dat het wel een goede reclamestunt was om bij iedere kindermaaltijd een speelgoedje te doen. Het idee werd getest en het concept bleek een succes te zijn. In 1979 werd het eerste Happy Meal uitgebracht. In het begin was het doosje het speelgoed. In 1986 werd voor het eerst in Nederland een Happy Meal uitgebracht, dit was het UFO Happy Meal. In 1990 werden er 6 series van 4 speelgoedjes uitgebracht. Al snel werden dit 10 series per jaar. De laatste 15 jaar worden steeds ongeveer 100 speeltjes per jaar uitgegeven.

Voor mij is verzamelen niet dat ik iedere week naar McDonald's hol voor een Happy Meal met het nieuwste speelgoedje, nee ik verzamel mijn collectie bij elkaar op rommelmarkten en ruilbeurzen. Inmiddels heb ik de Nederlandse verzameling, van 2.500 speelgoedjes, bijna bij elkaar, behalve dan die van het afgelopen jaar, want daar moet ik nog flink naar op zoek op rommelmarkten. Verder verzamel ik ook de bijbehorende Happy Meal doosjes en de papiertjes die bij het speelgoedje zitten gebruik ik om mijn eigen catalogus samen te stellen.

Er zijn best veel verzamelaars die dit allemaal te veel vinden worden en die maar een klein gedeelte van deze collectie verzamelen. Zo zijn er in 1997 in een maand 101 verschillende DalmatiŽrs hondjes uitgegeven en in 1999 30 verschillende kleine Snoopy's. Ook brengt McDonald's bijna ieder jaar een nieuwe serie mini Barbies uit, tot 2005 in Nederland 11 serie's. Maar in USA en andere delen van de wereld zijn weer andere series Barbies uitgegeven. Dan zijn er ook nog verzamelaars die alleen de Disney series verzamelen of de series van de McDonaldland figuren, maar ik verzamel gewoon alles.

Als ik over een rommelmarkt loop lijkt het bijna alsof ik door McDonald's speelgoedjes wordt aangetrokken. Soms pak ik zomaar iets op wat dan nog van McDonald's blijkt te zijn, zonder dat ik het ooit eerder had gezien. Vaak kun je aan de grote van het speelgoedje en de kwaliteit al zien dat het van McDonald's is. Ook staat het er vaak opgeschreven. Toch heb ik ook wel eens speelgoedjes gevonden waar ik van overtuigd was dat het van McDonald's was alleen door de speciale schroefjes die gebruikt werden en dat bleek dan ook zo te zijn. McDonald's speelgoedjes hebben als enige fastfoodspeelgoed driehoekige schroefjes.

In Europa worden vaak in alle landen dezelfde speelgoedjes uitgegeven. Toch geven landen zoals Frankrijk, Duitsland en Engeland ook wel hun eigen speciale series uit. Sommige series, zoals van Finding Nemo, worden wereldwijd uitgegeven, dus zowel in USA, Nieuw Zeeland en Japan als in Europa, maar dit komt toch maar zelden voor. Wij hadden bijvoorbeeld in 2003 voor Junglebook een boom, USA had een speeltuin en AziŽ had een set van 4 afzonderlijke speelgoedjes. De kunst en de kick is dan om door ruilen alle verschillende series bij elkaar te krijgen. Via internet had ik ruilpartners in Nieuw-Zeeland, AustraliŽ, USA, Frankrijk, Duitsland, Azië en Engeland. Ik waarschuwde mijn Aziatische ruilpartner altijd dat hij niet te veel geld aan zijn verzameling uit moest geven en daarom noemde hij me McMom een bijnaam die ik nog vaak gebruik op verzamelgebied.

Sinds juni 2008 heb ik een eigen website. Daarop staat een overzicht van alle McDonald's speelgoedjes die in Nederland zijn uitgegeven. Op mijn eigen computer heb ik ook veel informatie van Happy Meal speelgoedjes uit andere delen van de wereld. Het valt echter niet altijd mee om die compleet te vinden. Voor de Nederlandse catalogus van Happy Meal speelgoedjes kun je kijken op:
mackies.verzamel-ik.nl

Mijn eigen verzameling bestaat op dit moment uit zo'n 4.500 verschillende speelgoedjes.
Als u meer wilt weten over mijn verzameling e-mail dan naar: 

Hannie  


© www.moetjekijken.nl