Verzameling Verzamelaars

Wilt u uw verzameling tentoonstellen op de verzamelbeurs in Eerde en woont u liefst binnen een straal van 50 km rond Uden?
Kijk dan op de website www.verzamelbeurseerde.nl, neem direct contact op met Hannie via telefoonnummer 06 – 1372 9837 of stuur een e-mail naar .

Ik sta al met diverse verzamelingen op deze site, maar ik heb nog een hele bijzondere verzameling. Naast mijn verzamelingen van Diddl, Happy Meal speelgoedjes, weggevertjes, Sinterklaas weggevertjesen kerststalletjes verzamel ik ook verzamelaars. Nu klinkt dat wat vreemd want ik heb natuurlijk niet echt de verzamelaars in mijn bezit, maar ik ben altijd op zoek naar verzamelaars die een leuke of bijzondere verzameling hebben én die verzameling tentoon willen stellen op de verzamelbeurzen in Eerde.

Mevrouw De Wit was de eerste verzamelaar van de maand in december 2004,
in december 2007 heeft zij opnieuw haar verzameling tentoongesteld.

In 2003 werd ik secretaresse van de afdeling Oost-Brabant van De Verzamelaar. Er was al een paar jaar geen echt bestuur meer geweest voor de afdeling. De nieuwe voorzitter vertelde me dat het in het verleden een gewoonte was om tijdens iedere verzamelbeurs een tentoonstelling van een verzamelaar te hebben. Hij had al een paar namen voor me van verzamelaars die wel wilden tentoonstellen. Dus vanaf augustus 2003 is er bijna iedere verzamelbeurs in Eerde een tentoonstelling geweest. Al direct vanaf het begin ging ik bij de verzamelaar op bezoek. Ik maakte een paar foto's en schreef een kort stukje over de verzameling. Dat stuurde ik naar diverse kranten in de omgeving om reclame te maken voor de verzamelbeurs en voor de tentoonstelling die dan zou komen.

De-VerzamelaarToen ik secretaresse werd van de afdeling werd ik ook lid gemaakt van De Verzamelaar, de landelijke vereniging voor Verzamelaars die door het hele land heen verzamelbeurzen organiseren en 9 keer per jaar geven zij een tijdschrift uit over allerlei verzamelingen. Zie ook www.de-verzamelaar.com. In dat tijdschrift stonden vaak artikelen over dezelfde verzamelitems, terwijl ik met zoveel verschillende verzamelingen in aanraking kwam. Vaak hadden die verzamelaars mooie verhalen te vertellen over hun verzameling. Daarom besloot ik in december 2004 om naast het kleine stukje voor de krant, ook een artikel van 2 pagina's te schrijven over die verzameling voor in De Verzamelaar. De rubriek de Verzamelaar van de Maand in De Verzamelaar was geboren. Mevrouw De Wit-van de Biggelaar was de eerste verzamelaar die als Verzamelaar van de maand in De Verzamelaar kwam staan. Zij verzamelt onder andere kerstkaarten met heilige afbeeldingen en devotieprentjes.

In januari 2009 hield Gerrit Hermens een tentoonstelling met zijn verzameling elektriciteitsporselein.

In juni 2007 ben ik begonnen met de website www.verzamelbeurseerde.nl. Het lukte niet altijd om goed in de publiciteit te komen met de verzamelbeurs en vaak stond juist op internet verkeerde informatie. Om in ieder geval een stukje van de publiciteit in eigen handen te hebben, ben ik toen maar begonnen met deze website. Vanaf het begin heb ik ook de informatie van de verzamelaar van de maand toegevoegd aan die site. Als de tentoonstelling nog niet geweest is staan ze op de pagina verzamelaar van de maand en als de tentoonstelling geweest is verdwijnen ze naar het tentoonstellingenarchief. Daar komt dan een foto van de tentoonstelling te staan (soms vergeet ik die helaas wel eens te maken) en daarbij het artikel van De Verzamelaar in pdf-vorm (te lezen met het programma acrobat reader). Later heb ik ook alle verzamelaars toegevoegd die al eerder op de verzamelbeurs tentoongesteld hadden.

Margreet van Zwetsloot liet in maart 2009 met haar verzameling tafelbellen zien dat je er niet veel hoeft te hebben om toch een mooie tentoonstelling te kunnen maken. Ze had toen 40 tafelbellen.
De-Verzamelaar

Inmiddels heb ik 3 fotoboeken laten maken van deze verzamelaars van de maand, dus ik heb er ook een soort catalogus van. Deze ingebonden fotoboeken zien er geweldig uit en soms neem ik ze ter inzage mee naar de verzamelbeurs. In het eerste boek staan alle tentoonstellingen van 2003 – 2007, in het 2e boek de tentoonstellingen van 2008 – 2010 en het 3e en in het tot nu toe laatste boek staan de tentoonstellingen van 2011 en 2012.


In oktober 2009 een tentoonstelling met een verzameling scharen.
Tijdens de tentoonstelling kwam iemand de hele grote roestige schaar voor haar brengen.

Eind 2012 hebben wij op die manier 96 tentoonstellingen van verzamelaars gehad op de verzamelbeurs in Eerde. De laatste tijd zijn ook veel van die verzamelaars met het verhaal over hun verzameling toegevoegd aan www.moetjekijken.nl.

In september 2011 hield mevrouw Arts samen met haar dochter en kleindochter een tentoonstelling met haar verzameling 4711 eau de cologne flesjes en reclameartikelen.

Ik hoop nog vele jaren door te kunnen gaan met het verzamelen van verzamelaars en het houden van tentoonstellingen op de verzamelbeurs in Eerde. Daarvoor ben ik dus altijd nog op zoek naar gewone, leuke of bijzondere verzamelingen. Ik heb dus wel een paar voorwaarden:

  1. De verzamelaar moet een tentoonstelling willen houden op de verzamelbeurs in Eerde (Noord Brabant).
  2. De verzamelaar woont bij voorkeur binnen een straal van 50 km rond Uden (om de kosten en reistijd beperkt te houden, ik reis niet het hele land door). Dit is ook het beste voor de publiciteit in de regio.
  3. Ik moet bij u thuis mogen komen voor de foto's en het verhaal.
  4. Als u meer dan 50 km van Uden afwoont mag u toch komen tentoonstellen, maar dan moet u zelf enkele foto's en een begin van een verhaal aanleveren (eventueel kan dan via een telefonisch interview het verhaal uitgebreid worden).
  5. Wij kunnen helaas geen vergoeding voor de tentoonstelling geven. Ik probeer vaak wel of ik een kleinigheidje aan de verzameling toe kan voegen en u ontvangt een certificaat dat u tentoongesteld heeft en enkele exemplaren van De Verzamelaar waar uw verhaal in staat.

Voldoet u aan bovenstaande voorwaarden en wilt u uw verzameling tentoonstellen op onze verzamelbeurs of wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met mij op via telefoonnummer 06 – 1372 9837 of stuur een e-mail naar .

In juni 2012 een tentoonstelling met een verzameling kwartetten.

De verzameling verzamelaars is van Hannie, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland van De Verzamelaar (verzamelbeurs Eerde)

Er stond een artikel over deze hobby in: De Verzamelaar (nummer april/mei 2015)

 

 

© www.moetjekijken.nl