Mijn verzameling woodies

In maart 2016 begon ik met een spelletje genaamd geocaching. Bij geocaching ga je met een app op je smartphone en met behulp van het GPS signaal op zoek naar een klein doosje wat iemand verstopt heeft. In het doosje zit een klein logrolletje of logboekje en als je het doosje gevonden hebt mag je je naam noteren. Daarna stop je het doosje op dezelfde manier als je het gevonden hebt weer terug. Vervolgens mag je via internet loggen dat je het doosje gevonden hebt. Eventueel met een kort verhaaltje hoe het kwam dat je dit doosje vond of wat je van de locatie of de behuizing vindt. Op de geocaching kaart verschijnt dan een smiley op de plaats waar de cache lag, ten teken dat je hem gevonden hebt.
Geocaching heeft het buiten zijn en de natuur hoog in het vaandel staan. Zij promoten bij spelers van het spel om zelf ook iets terug te doen voor de natuur. Daarvoor worden er af en toe CITO-events gehouden. CITO staat voor Cache in Trash out. Oftewel je ruimt de natuur op in ruil voor het mogen plaatsen van caches in de natuur. Op 23 september 2017 deden wij voor het eerst mee aan een CITO-event. Met een groep van ongeveer 50 geocachers trokken wij de natuur in om te zorgen dat jeneverbessen vrij kwamen te staan zodat de zaden van de bomen zich kunnen verspreiden. De jeneverbes is de enige boomsoort in Nederland die op de zogenaamde rode lijst van bomen staat. Als beloning ontvingen wij onze eerste woodie.

Woodie Schatberg (voorkant) Woodie Schatberg (achterkant)

Een woodie is een rond schijfje, meestal gemaakt van beukenhout en met een doorsnee van 3,5 cm en een hoogte van 8 mm. Meestal wordt er met een laser een motief ingebrand, maar heel af en toe wordt er ook iets op geprint. Eigenlijk wist ik ook niet goed wat ik met de woodie moest doen, maar ik had er wel heel hard voor gewerkt om hem te krijgen. Hij heeft een hele tijd in een hoekje van de kast gelegen. Heel af en toe kom je wel eens woodies tegen in caches.
In 2018 bezochten wij een event (samenkomst van geocachers) waarbij gevraagd werd wie er mee wilde doen om samen een geo-art te maken met allemaal caches langs de route. Mijn man en ik vonden het een leuk idee en besloten mee te doen. Met een groep van 12 geocachers maakten wij een fietsroute van ongeveer 20 km waarbij langs de route 35 caches konden worden gezocht. Op 26 mei 2019, de dag dat alle caches online kwamen, hielden wij een event en daar kregen de bezoekers ook een woodie.

  Toen wij in september 2019 met vakantie gingen naar Bratislava in Slowakije besloten wij daar ook een eventje te houden. Wij vonden het wel leuk om dan voor de bezoekers ook een woodie te maken om uit te delen als herinnering aan het event. Mijn man is Hurkie03 en ik ben Hurkie15. Tot onze verbazing kregen wij tijdens het event ook 5 woodies van de bezoekers. In Slowakije was het al redelijk ingeburgerd om een eigen woodie te hebben.
Voor- en achterkant van Slowaakse woodie

Woodies uit Slowakije


In april 2021 zag ik op de facebook pagina Geocaching geknutsel een bericht staan van een (geo)cacher die zelf een woodie ruilautomaat had gemaakt. Ik vond het een bijzonder leuk idee en liet het mijn man zien. Die vond het ook heel leuk en hij ging direct aan de slag om er zelf ook een te ontwerpen. Het kastje voor de automaat was snel gemaakt, maar wij vonden dat het nog wel wat aangekleed moest worden. Uiteindelijk hebben we er bijna een jaar over gedaan om onze eigen woodie ruilautomaat te maken.

De woodie ruilautomaat Jubileumjaar woodie

In 2021 hadden wij diverse lustrum verjaardagen. Mijn man werd 65, ik werd 60 en we waren 40 jaar getrouwd. Voor die jubilea hebben wij ook een woodie laten maken. De oplage van die woodie was 200 stuks. Die woodies hebben we bijna allemaal in caches gestopt of aan mede cachers gegeven die wij tegenkwamen. Soms kregen wij er ook een terug als we hem afgaven. Begin 2022 hadden wij al bijna 70 verschillende woodies bij elkaar verzameld.
Toen op 16 februari onze woodie ruilautomaat als cache online kwam hebben wij speciaal voor de ruilautomaat een nieuwe woodie laten ontwerpen door Evelien Andriessen van GC Products. Binnen een maand is de cache 56 keer gelogd en ik heb al 30 unieke woodies aan mijn verzameling toe kunnen voegen binnen 1 maand tijd. Voor wie aan geocaching doet en onze woodie ruilautomaal graag wil bezoeken, de gc-code is GC9MX0E.
Maart 2024 stond de teller op 343 verschillende woodies.
Ik heb insteekbladen gekocht van foam waar de woodies ingeklemd kunnen worden en dan kunnen ze in een zichtmap. Op die manier heb ik inmiddels een mooi verzamelalbum voor mijn verzameling woodies.
Hier heb ik de insteekbladen gekocht: www.gcproducts.eu, zoekterm foam.

Er is een geocaching blog met een artikel over woodies zie:
Woodies veel meer dan houten schijfjes.

Wilt u contact opnemen met mij dan kan dat via e-mailadres of telefoonnumer 06 - 1372 9837.

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid Nederland van De Verzamelaar


© www.moetjekijken.nl