Mijn verzameling decanters

Een decanter is afgeleid van de bekende decanteerkaraf, welke gebruikt wordt om wijn langzaam van het bezinksel - droesem genoemd - af te gieten.

Decanters vind je over de hele wereld, veelal worden zij ter gelegenheid van bijzondere gebeurtenissen of successen van de distilleerderij uitgebracht. Verzamelaars jagen verwoed naar deze meestal porseleinen exemplaren. In Amerika kun je deze in alle vormen kopen meestal gevuld met whisky, brandy, sherry maar ook wijn. Vormen zoals bijvoorbeeld diersoorten, vogels, fazanten, enzovoorts zelfs complete militaire legers.

Ook danseressen, de mooiste van de mooiste, maar toen ik begon met sparen van decanters hadden monniken mijn voorkeur, ze spraken mij het meeste aan. Er bestaan zoveel soorten dat ik nog lang niet uitverzameld ben. De oudste in mijn collectie komt uit AustraliŽ en is van rond 1885. Van bijvoorbeeld Johnny Walker en Goebel (Hummel) bestaan bijzonder kostbare exemplaren, maar met goed zoeken kun je voor zo'n 20 ŗ 30 euro slagen.

De Nederlandse klederdracht-decanters uit de diverse provincies zijn meestal gevuld met Bols jenever, ze bestaan in drie maten circa 25, 16 en 11 cm. Ook Rijnbende heeft decanters in de vorm van hertjes, kangoeroes, molens van delfsblauw enz.

Het is en blijft fantastisch om mijn verzameling uit te breiden, maar ik ben helaas niet in staat naar beurzen te gaan, koop ik daarom via internet want meestal zijn ze in het buitenland bv. Amerika het goedkoopst.

U begrijpt: decanters hebben mijn belangstelling en niet vanwege de inhoud!

Hans van Uden        email:  

© www.moetjekijken.nl