Van garage tot museum

Hans Driessen verzamelt devotionalia. Devotionalia is de verzamelnaam voor vele zaken uit het rijke roomse leven.

Het begon in september 1973, nadat ik in een blad had gelezen over iemand die al een verzameling op dit gebied had. Ik vroeg mij af of dat leuk zou zijn en begon ook op bescheiden schaal met het bijeenzoeken van items op dit gebied. Ik ging op zoek o.a. bij familie, vrienden en kennissen naar kerkboeken, rozenkransen, beelden, religieuze prenten, wijwaterbakjes, devotieprentjes, bidprentjes en ga zo maar door.

De verzamelkoorts had toegeslagen en ik ging rommelmarkten en beurzen bezoeken om de verzameling uit te breiden. Zo kwamen er ook beelden bij, grote en kleine, inmiddels had ik ook al een altaar en een tabernakel. De verzameling werd wel groter maar de ruimte om te bewaren alsmaar kleiner. Als zoiets moois alleen maar opgeborgen staat of ligt, dan is er niet veel aardigheid aan en kun je een belangstellende ook maar weinig laten zien. Er moest een andere oplossing komen.

In 1984 hebben we samen uiteindelijk besloten dat de auto uit de garage moest en de beelden erin. Maar eerst moest er een stukje aan de garage worden gebouwd, want de spullen uit de garage moesten toch ook een plaats hebben. Met hulp van velen werd dit gerealiseerd en tweede Pinksterdag 1984 was de officiële opening van het museum. Na een paar jaar ben ik gaan nadenken over de te varen koers. Uiteindelijk besloot ik een kapelletje aan het museum te bouwen. Opnieuw moest er worden verbouwd en ingericht.

In 1988 was het kapelletje een feit en kon in gebruik worden genomen. Een kapel compleet met altaar, tabernakel, canonborden, missaal, wierookvat, 14 kruiswegstaties, kaarsenbak, harmonium, kortom alles wat in een kapel thuis hoort is er te vinden. Op 6 maart 1988 werd dit gedeelte aan het publiek gepresenteerd. Ik ben erg trots op deze kapel.

Maar er zijn nog wel wensen, ik heb maar één kerststalletje en als er iemand is die misschien nog een stalletje op zolder heeft staan en daar niets meer mee doet, dan zou ik daar mijn verzameling graag mee willen uitbreiden.

Mocht er belangstelling zijn om mijn verzameling te bezoeken bent u van harte welkom, echter wel na telefonische afspraak.         
Museum de Engelbewaarder - Groesbeek - Tel: 024-3971239

Foto's Jos van de Kamp

© www.moetjekijken.nl