De kaasstolpen van Hans van Uden
Naast de vele porseleinen voorwerpen die ik reeds verzamelde ben ik jaren geleden ook zeer geïnteresseerd geraakt in mooie, maar vooral Engelse kaasstolpen.
Tijdens een verblijf in Engeland zo'n 30 jaar geleden zag ik deze voor het eerst toen ik op zoek was naar theepotjes. Hier heb ik toen mijn eerste stolp gekocht. Al jaren ben ik niet meer in staat te reizen maar via internet ben ik in contact gekomen met mensen die in Engeland voor mij zoeken en kopen.
Een kaasstolp dient om de kaas te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals vliegen. De kaasstolp zou de kaas ook beschermen tegen bederf, zoals tegen uitdrogen of zweten.
De meeste kaasstolpen zijn gemaakt van glas of porselein. Vaak heeft een kaasstolp de doorsnede van een bord. De kaas kan dan op het bord worden gelegd de stolp wordt er overheen geplaatst.
Tot voor kort kocht je in Engeland nog de mooiste exemplaren maar dat wordt, nu net als vele kleine antieke voorwerpen, zeer schaars. Bovendien is porselein breekbaar en worden deze gebruiksvoorwerpen nog wel eens gebroken, tòch is mijn verzameling kaasstolpen inmiddels 26 stuks.
Mijn laatste aanwinst is een exemplaar afkomstig uit Engeland maar lijkt Frans Sèvres porselein, gekenmerkt door onovertroffen kleuren.
Vanaf 1830 begon de Engelse fabriek "Coalport" verschillende "Sèvres" kleuren als achtergrond toe te passen en vanaf dat ogenblik werden ook Sèvres modellen geïmiteerd.
De Coalport fabriek is nog steeds operationeel onder de naam "Coalport China Ltd, Stoke-on-Trent".
Deze zogenaamde replica's zijn echter nog vreselijk kostbaar.
Overdrachtelijk: Iets onder de kaasstolp houden; met deze uitdrukking wordt wel bedoeld dat men iets niet naar buiten wil brengen.
Tips om mijn verzameling uit te breiden zijn welkom op email:
Hans van Uden
|