Mijn hobby is Tiffany

Louis Comfort Tiffany (1848-1933) een Amerikaanse art nouveaukunstenaar van gekleurd glas. Tiffany is de uitvinder van de tot op heden gebruikte methode om stukjes glas, in koperfolie te wikkelen en dan te solderen.

Deze nieuwe mogelijkheid heeft hij ontwikkeld voor de oude glas-in-lood techniek. Inplaats van het al bekende éénkleurige transparante glas ontwikkelde hij glassoorten met door elkaar vloeiende kleuren die dichter van structuur waren, het zogenaamde 'Favrile-Glas', thans opalescent, en colorescent-glas genoemd.

Van hem zijn vooral zijn glas, schepen, lampen en ramen bekend. Ook maakte hij juwelen, meubels, keramiek en kandelaars, kortom alles wat met het interieur te maken had, zelfs gordijnen en behang. Maar vooral werden de Tiffany glas-in-loodlampen bekend. Dit had en heeft nog altijd mijn grote belangstelling.

Toen mijn werkzame leven tot een einde kwam, brak het VUT-tijdperk aan. Destijds bang in een gat te vallen ben ik daarom enkele jaren geleden een cursus Tiffany gaan volgen. En met succes want ik ben een enthousiaste Tiffany-hobbyist geworden. Verkopen doe ik niet maar ik geef soms wat weg aan mijn familie, vrienden en kennissen.

Nu blijkt dat ik mijn hobby maar mondjesmaat kan uitvoeren omdat ik mij hiernaast ook nog bezig houd met diverse verzamelingen. Veel tijd besteed ik ook nog aan het restaureren van verzamelobjecten. Dat ik tijd tekort kom zal nu duidelijk zijn maar ik probeer mijn beschikbare tijd zoveel mogelijk over mijn diverse hobby's te verdelen.Tiffany: een kleurrijke tijdsbesteding!

Hans van Uden        email:  

© www.moetjekijken.nl