Hoe ben ik tot schilderen gekomen

Tijdens mijn school en studiejaren aan de Rietveld academie heb ik wel wat schilderijen gemaakt in de figuratieve sfeer. Later in mijn "werkzame" tijd als industrieel ontwerper kwam ik hier niet meer toe.
De reden hiervan was dat in deze baan altijd haast geboden was. Datgene waar je aan bezig was had gisteren al op de markt moeten zijn.
Dit wilde ik ook toepassen op het schilderen. Zo werkt dit niet. lk kon het geduld niet opbrengen om een en ander op het doek te zetten. Nadat ik enige jaren geleden met pensioen gegaan ben, heb ik de kwasten weer opgepakt en ben met de nodige rust achter de schildersezel gaan zitten.

De schilderijen die ik maak zijn wel figuratief maar met een bijzondere inhoud. Het is het samenvoegen van normale elementen, die in feite op zichzelf staan, maar door dit samenvoegen ontstaat een nieuw verhaal. Ik heb zelf het idee de mensen huiswerk mee te geven wanneer ze mijn schilderijen bekijken.
Vaak krijg ik de vraag: hoe kom je op de ideeën? Daar weet ik geen antwoord op. Het gaat net zo als bij het ontwerpen. Ga er niet over nadenken. De ideeŽn komen bijoorbeeld wel tijdens het boodschappen doen. Op deze manier zijn mijn meeste schilderijen geboren.

K.J. van Lit      

© www.moetjekijken.nl