Veemedailles

Het begin

Ongeveer 15 jaar geleden kwam ik op een rommelmarkt in Veghel een aantal medailles tegen. Ik vond ze mooi en ze vroegen er niet veel voor, dus besloot ik ze te kopen.
In eerste instantie had ik de medailles alleen gekocht omdat ik ze mooi vond. Maar mijn ouders hebben hun hele leven altijd een paar Belgische knollen gehad. Zelfs nu hebben ze er nog 3 of 4. Mijn vader ging vroeger ook altijd naar de Brabanthallen in Den Bosch om de paarden te laten keuren, daar had hij ook diverse medailles voor de knollen gewonnen.
Hij had bijna ieder jaar prijs, maar meestal won hij de 2e prijs en dat vond mijn vader niet leuk. Dan ging hij nogal tekeer als hij weer thuis was, dat hij weer geen eerste was geworden. Volgens mijn vader allemaal doorgestoken kaart en vriendjespolitiek.
De medailles die mijn vader ooit won zitten niet in mijn verzameling. Samen met mijn broer heb ik misschien al wel 25 jaar geleden een mooi schilderij gemaakt van alle medailles die mijn vader ooit gewonnen heeft. Daarvoor gebruikten we de lijst van een mooie oude spiegel, die we aan de binnenkant bekleden met fluweel en aan de rand een mooi rood-wit-blauw lint. Daarop zitten alle gewonnen medailles. De lijst hangt nu bij mijn broer binnen. Ik heb daar ook helemaal geen moeite mee.
Ik gun mijn broer de medailles van harte. Ik heb mijn eigen verzameling en daar beleef ik ook genoeg plezier aan. Af en toe geef ik medailles die ik dubbel heb aan mijn broer. Ik heb wel 1 medaille die er uitziet zoals de medailles van mijn vader. Deze medaille heeft het wapen van Nederland op de achterkant.

De verzameling

Inmiddels heb ik (januari 2013) ongeveer 250 medailles in mijn verzameling. Ze zijn allemaal verschillend. Soms zit het verschil in het jaartal of in de kleur, maar het valt mij op dat de medailles ook vaak variëren in maat. Hoewel ze er dan op het eerste oog hetzelfde uitzien. Ik denk dat dit niet alleen komt omdat ze met de hand gemaakt zijn, maar omdat er ook diverse stempels voor zijn gebruikt. Op geen van de medailles staat overigens voor welke prijs ze zijn gegeven.

Op rommelmarkten kom ik ook wel eens andere medailles tegen, bijvoorbeeld van honden, konijnen of vogeltjes, maar die verzamel ik niet. Als ze er niet te veel voor vragen dan koop ik ze soms toch wel. Maar dan om weer te ruilen tegen medailles van koeien of paarden of voor de handel, want er is toch best wel belangstelling voor die medailles.
Met Pasen en met Pinksteren bezoek ik ieder jaar 2 grote rommelmarkten in België en daar vind ik ook altijd wel een aantal van die medailles en vaak voor weinig geld. Ik wil ook geen grote bedragen neertellen voor de medailles, het moet wel leuk blijven, een hobby. Vaak lukt het daar nog wel om voor € 0,50 of 1 euro een medaille te vinden.

Leuke verhalen

Ik heb ook best wel leuke verhalen te vertellen over mijn verzameling medailles. Zo kocht ik er eens een voor weinig geld die zo ontzettend vies en zwart was dat er niet eens te zien was wat erop stond. Waarschijnlijk kwam dat wel omdat de medaille van echt zilver was. Op de achterkant staat het jaartal 1949 en de plaats Blitterswijk (ook zo geschreven zonder c). Ik vind het wel jammer dat de medaille geen ring meer heeft, want ik wil ze het liefst zo compleet mogelijk hebben.
Ook vond ik eens een mooie medaille op een rommelmarkt en ik raakte met de verkoopster aan de praat. Toen ik vertelde dat ik zulke medailles allemaal verzamelde mocht ik hem voor niet al te veel geld meenemen. Ze vond het leuk dat de medaille dan goed terecht kwam en waarschijnlijk lang bewaard zou worden. Ze vroeg mij er goed voor te zorgen. Voor ze hem afgaf, gaf ze er nog een kus op ter nagedachtenis aan haar vader die de medaille ooit gewonnen had.

Informatie

Op internet heb ik nog nooit iets kunnen vinden over deze medailles. Ik heb zelf een heel overzicht gemaakt van welke medailles ik in mijn bezit heb. Vooral ook om niet te veel dubbele medailles te krijgen. De oudste medaille die ik in mijn bezit heb is uit 1891 en de jongste is uit 1986. Daarna worden waarschijnlijk steeds rozetten weggegeven bij veekeuringen.

Medailles met beeltenissen van stieren

In mijn overzicht zijn de medailles gesorteerd op dier aan de voorkant, verder staat er in het overzicht de kleur, het jaartal, de diameter, het gewicht en de medailleur. Ik heb er bijvoorbeeld 25 met een stier erop en de naam van de medailleur J. Wilterwulghe. Van de paardenmedailles heb ik er 21 van de medailleur Raymond de Meester met jaartallen van 1956 tot 1971 en 5 van Julius Lagact met de jaartallen 1912-1932.

Opbergen

Om ze op te bergen heb ik op rommelmarkten al een paar hele mooie kisten kunnen kopen. Een aantal daarvan zijn sigarendozen, maar ook een aantal zijn van juweliers afkomstig, want aan de binnenkant zijn ze met fluweel bekleed en hebben ze een vakindeling (zie 1e foto van dit artikel).

1e foto: Medailles met beeltenissen van Belgische koningen Albert (en Elisabeth) en Leopold
2e foto: Medailles met beeltenissen van trekpaarden

Eind 2012 kon ik nog aan een mooie serie medailles komen met beeltenissen van Belgische koningen Albert (en Elisabeth) en Leopold. Hoewel deze medailles op het eerste gezicht niet zoveel met mijn verzameling veemedailles te maken lijken te hebben, staat er op de achterkant van de medailles toch dat ze zijn uitgegeven bij paardenmarkten in diverse plaatsen.

Tijdens de verzamelbeurs in Eerde op 27 januari 2013 lagen mijn medailles er allemaal schitterend bij. De weken van tevoren rook het hele huis vaak naar koperpoets. Ondanks de voorspelling dat het de ochtend van de beurs spekglad zou zijn op de wegen, waren er toch een aantal bezoekers speciaal naar de beurs gekomen om mijn medailles te bekijken. Sommige van die bezoekers hadden dan ook een paar medailles bij die zij weer van hun vader of grootvader hadden gekregen. Maar als er nog een herinnering aan de medailles zat, dan heb ik ze die laten houden ter herinnering aan hun overleden familielid. Het was heel erg leuk om mijn medailles tentoon te stellen op de verzamelbeurs in Eerde.

Harrie van de Broek
e-mail:

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland van
De Verzamelaar


© www.moetjekijken.nl