Champagnecapsules

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Een deel van de verzameling champagnecapsules van Harry Sikking ijzeren korf en champagnecapsule
Een deel van de verzameling champagnecapsules IJzeren korf en champagnecapsule

Toen ik met mijn vrouw in 2007 in Frankrijk op vakantie was bezochten we de plaats Reims in de Champagne streek.
Als verzamelaar van postzegels zag ik tegenover de kathedraal een etalage van een postzegelhandelaar.
Tussen de postzegels lagen allerlei metalen dopjes die boven op de champagnekurk zitten in het ijzeren korfje (de muselet) dat de kurk op de fles duwt. Ik dacht wat moet je daarmee, maar het bleek dat je die daar ook kon kopen en ook de albums waar je ze in kon bewaren.

Toen we 's avonds in onze camper een fles champagne openmaakten, heb ik het dopje toch maar bewaard. Dit werd dus het begin van een nieuwe hobby. Via Google kwam ik veel te weten over dit onderwerp "de champagnecapsule". De officiële naam van de champagnecapsule is "plaques de muselets".

Champagne kurk op champagnecapsule Serveren van champagne op champagnecapsule Abt met glas op champagnecapsule
Champagne kurk op
champagnecapsule
Serveren van champagne Abt met glas

In België en Frankrijk zijn veel verenigingen van mensen die champagnecapsules verzamelen.
Een leuk initiatief is een online beheersysteem voor verzamelaars van champagnecapsules www.allcaps.eu. Meer dan 4.500 verzamelaars kunnen via deze site met elkaar champagnecapsules ruilen. De waarde van een champagnecapsule wordt aangeduid in punten. Hoe waardevoller, hoe meer punten. Verzamelaars kunnen op deze manier tegen een gelijk aantal punten ruilen. Daarnaast staan op deze website data van ruilbeurzen, worden afbeeldingen van nieuwe capsules dagelijks toegevoegd en kan gezocht worden op namen van wijnhuizen of korte omschrijvingen.
Om champagnecapsules te identificeren kan de site www.identificapsules.fr geraadpleegd worden.

Vincent van Gogh schilderijen op champagnecapsules

Vincent van Gogh schilderijen op champagnecapsules

Mijn verzameling bestaat inmiddels (december 2023) uit 17.070 verschillende exemplaren. Er bestaan ongeveer 125.000 verschillende champagnecapsules, de één nog mooier dan de ander, soms zijn het net kleine schilderijtjes. Veel afbeeldingen staan in catalogussen met champagnecapsules.
Als je naar een ruilbeurs gaat moet je natuurlijk dubbele exemplaren hebben om te ruilen en dat is het grote probleem. Aan iedereen die ik ken vertel ik graag over mijn hobby en vraag meteen of ze voor mij de capsules willen bewaren als er een fles champagne opengemaakt wordt.

Letters Rene Jolly op champagnecapsules

Wijnhuis RenÚ Jolly

Door te ruilen met liefhebbers op internet groeit de verzameling best hard. Mijn dubbele capsules staan op de genoemde website,
zie https://www.allcaps.eu/nl/users/harry-sikking/lists/trade.
Op de eerste plaats spaar ik alleen de capsules van champagneflessen maar omdat ik er ook veel kreeg van cava’s, prosecco en zelfs van biermerken (maar geen kroonkurk) is mijn vrouw die gaan sparen. Deze 2e verzameling bestaat al uit ruim 3.021 stuks.

De capsules bewaren we in 33 speciale albums en in speciale kastjes die aan de muur opgehangen kunnen worden.

Pimpelmees op champagnecapsule Tulp op champagnecapsule Egyptisch tafreel op champagnecapsule
Pimpelmees Tulp op champagnecapsule Egyptisch tafereel

Als u inlichtingen over mijn hobby wilt hebben, of als u mij kunt helpen om de verzameling verder uit te breiden, ben ik altijd te bereiken via of telefoonnummer 070-3644982.

Harry Sikking

Harry is ge´nterviewd in het radioprogramma "Gezond en wel":
Interview beluisteren

© www.moetjekijken.nl