Champagnecapsules

Een deel van de verzameling champagnecapsules van Harry SikkingToen we in 2007 in Frankrijk op vakantie waren bezochten we de plaats Reims in de Champagne streek.
Als verzamelaar van postzegels zag ik tegenover de Kathedraal een etalage van een postzegelhandelaar.
Tussen de postzegels lagen allerlei metalen dopjes ijzeren korf en champagnecapsuledie boven op de champagnekurk zitten in het ijzeren korfje (de muselet) dat de kurk op de fles duwt. Ik dacht wat moet je daarmee, maar het bleek dat je die daar ook kon kopen en ook de albums waar je ze in kon bewaren.

Toen we 's avonds in onze camper een fles champagne openmaakten, heb ik het dopje toch maar bewaard. Dit werd dus het begin van een nieuwe hobby. Via Google kwam ik veel te weten over dit onderwerp "de champagnecapsule". De officiële naam van de champagnecapsule is "plaques de muselets"

In België en Frankrijk zijn vele verenigingen van mensen die champagnecapsule verzamelen.
Een leuk intiatief is een online beheersysteem voor verzamelaars van champagnecapsules, zie www.allcaps.be.

Van Gogh schilderijen op champagnecapsules

Mijn verzameling bestaat inmiddels (december 2018) uit 7350 verschillende exemplaren. Er bestaan ongeveer 45 000 verschillende champagnecapsules, de een nog mooier dan de ander, soms zijn het net kleine schilderijtjes. Veel afbeeldingen staan in catalogussen met champagnecapsules.
10 uitgave van een franstalige catalogus met champagnecapsulesAls je naar een ruilbeurs ga moet je natuurlijk dubbele exemplaren hebben om te ruilen en dat is het grote probleem. Aan iedereen die ik ken vertel ik graag over mijn hobby en vraag meteen of men voor mij de capsules wil bewaren als men een fles champagne openmaakt.
Door te ruilen met liefhebbers op internet groeit de verzameling best hard. Mijn dubbele capsules staan op de genoemde website, zie https://www.allcaps.be/nl/users/harry-sikking/lists/trade.
Op de eerste plaats spaar ik alleen de capsules van champagneflessen maar omdat ik er ook veel kreeg van cava’s, prosecco en zelfs van biermerken (maar geen kroonkurk) is mijn vrouw die beginnen te sparen, deze 2e verzameling bestaat al uit ruim 2000 stuks.
De capsules bewaren we in speciale albums en in speciale kastjes die aan de muur opgehangen kunnen worden.

Mocht u inlichtingen over mijn hobby willen hebben, of als u mij kunt helpen om de verzameling verder uit te breiden, ben ik altijd te bereiken via

Harry Sikking

Harry is geïnterviewd in het radioprogramma "Gezond en wel":
Interview beluisteren

© www.moetjekijken.nl