kalligrafie

Al op jonge leeftijd had ik belangstelling voor mooie letters en op de (toen nog) lagere school was ik al vaak aan het tekenen met letters. Pas op latere leeftijd toen ik wat meer tijd er voor vrijmaakte, ben ik echt gaan kalligraferen. Op dit moment ben ik al wel zo'n 20 jaar bezig met mijn hobby.

Deze heb ik voor het grootste deel zelf aangeleerd, hoewel een paar startlessen bij bekende kalligrafen mij wel op de goede weg hebben gezet. Kalligraferen is namelijk een moeilijke bezigheid als je in het begin geen goede start maakt. Om goed met de pen om te gaan en tot een goede handhouding te komen uit je zelf, is vaak lastig.

Op latere leeftijd ben ik cursussen gaan volgen bij Evert van Dijk en Dave Wood. Voornamelijk om ook andere stijlen te leren kennen.
Mijn informatie haal ik voornamelijk uit boeken en natuurlijk van het internet. Dit is een machtige gelegenheid om over de hele wereld iets over kalligrafie te weten te komen en veel voorbeelden van anderen te zien. Daarom ben ik ook mijn eigen website begonnen, omdat je hierdoor veel contacten opdoet met letterlijk: de hele wereld.

Er zijn erg veel boeken over kalligrafie, maar hiervoor moet je wel in de grotere boekhandels zijn. Enkele boekwinkels hebben een uitgebreide collectie kalligrafieboeken.
In Nederland en BelgiŽ zijn enkele bekende kalligrafieverenigingen die ook hun eigen tijdschrift uitgeven. Op dit moment ben ik vooral bezig met andere vormen van kalligrafie. Veel experimenten met andere vormen dan alleen de traditionele kalligrafie. Hierbij worden andere materialen gebruikt, die op het geschrevene of op de ondergrond worden geplakt of geschilderd, gespoten, enz.

Omdat ik ook veel met de computer werk, ontstaat er automatisch een nieuwe hobby: het bewerken van tekst met de computer. Hierbij wordt de tekst eerst met de kalligrafiepen geschreven en daarna met de computer op allerlei mogelijke manieren bewerkt. Op mijn site heb ik hiervan wat voorbeelden gegeven.

Omdat ik mijn hobby zo goed mogelijk wil bedrijven, ben ik er les in gaan geven. Dit is de beste manier om er zelf veel van af te weten. Je moet immers meer weten dan de ander die je les geeft en je moet je weer verdiepen in de kern, waar het om gaat.

Per e-mail en over het internet komen er regelmatig vragen over kalligrafie uit alle uithoeken van de wereld. Dan merk je pas de impact van het internet. Ook het aanvragen om een werkstuk te maken worden per internet gedaan.


Mijn werk is te zien op de volgende website: www.havaderi.nl

Harry van de Riet


© www.moetjekijken.nl