Heidi's poppen

Mijn naam is Heidi Smit. Ik ben 44 jaar, getrouwd en heb 2 jongens van 17 en 12 jaar. Mijn man en ik zijn geboren en getogen in de Randstad maar sinds 1984 wonen wij naar volle tevredenheid in het prachtige Twente.
Samen met mijn moeder ben ik regelmatig creatief bezig. Bijna iedere woensdagochtend zijn wij op zolder te vinden, waar ik een klein "atelier" heb ingericht.
We maken voornamelijk poppen. En doen dit met behulp van textielverharders. Het frame maken we van installatiedraad. Dat frame wordt omwikkeld met aluminiumfolie om de pop "body" te geven. Dan wordt de pop in de juiste positie gebogen. Vervolgens zwachtelen we het frame in met stroken T-shirt stof die in de Paverpol of Pretex zijn gedrenkt. Dit zijn zogenaamde textielverharders.

Voor de kleertjes gebruiken we ook T-shirt lapjes of soepele katoen. Slechts een heel enkele keer naaien we de kleertjes van tevoren. Het geheel wordt "opgeleukt" met kantjes en ruches. Alles wordt ontworpen naar eigen idee.

Zoals gezegd werken we met Paverpol. Dit is een transparante lijmachtige substantie. Wij voegen altijd een zwart pigmentpoeder toe maar er zijn ook andere kleuren mogelijk. Om het makkelijker te verwerken verdunnen we het altijd met een scheutje water. Als je het werkstuk buiten wilt zetten moet je tevens een speciale verharder toevoegen. Wij gebruiken daarom voor de "buitenstukken" liever Pretex daar hoef je namelijk niets extra's aan toe te voegen. Pretex kun je in verschillende kleuren kopen maar wordt uiteindelijk iets minder hard dan Paverpol.

Het geheel wordt, als het een week is uitgehard, gebrusht met goudverf. Dit zorgt voor de bronsachtige uitstraling. Als laatste wordt het geheel gevernist met matte lak. Als het stuk buiten geplaatst wordt gebruiken we daar natuurlijk buitenlak voor. Als het stuk voor binnen bestemd is kun je ook volstaan met het bespuiten met haarlak.


© www.moetjekijken.nl