Helene's hobby: zijdeschilderen

Ongeveer 25 jaar geleden ben ik tijdens een vakantie in Duitsland in aanraking gekomen met het zijdeschilderen. Er werd een workshop in het vakantiehotel gegeven. Thuisgekomen ben ik gaan proberen het zelf te doen, wat mij na veel oefenen ook wel lukte.

Dat ik inmiddels aardig wat ervaring heb opgedaan blijkt wel uit de vele kussens, schilderijen, sjaals en kaarten die ik in de loop van de jaren gemaakt heb. Voorheen heb ik ook met een stand deelgenomen aan diverse hobbymarkten. Maar dat doe ik nu niet meer omdat ik een jaartje ouder word en alles wel veel voorbereidingen vergt. Er zijn diverse boeken en bladen over zijdeschilderen in de handel, vooral in Duitsland hier is men nog meer gespecialiseerd in deze schilderkunst.

Ik lees veel over zijdeschilderen en als ik in Duitsland ben struin ik daarom vaak de boekwinkels af op zoek naar alles wat met zijdeschilderen te maken heeft. Op het ogenblik maak ik alleen nog kaarten voor speciale gelegenheden en voor mensen die ze tot schilderijtjes laten inlijsten.

25 jaar geleden was de modewereld in Duitsland al ge´nteresseerd in deze techniek voor onder andere sjaals en kleding. Destijds maakte ik sjaals en kledingstofjes in opdracht. De verfstoffen zijn inmiddels nu ook in Nederland verkrijgbaar, hoewel je ze wel moet zoeken.
Nu ik met de computer werk kom ik erachter dat dit medium zeer geschikt is om mijn werk te laten zien, wel leuk hoor.
Dit is beknopt het een en ander over mijn hobby zijdeschilderen, wat ik nog altijd mijn mooiste tijdvulling vind.

Helene Goossens-Schumacher           

© www.moetjekijken.nl