De Matrjoschka

De oorsprong:

De vrouw van een koopman genaamd Savva I Mamontov, was op zakenreis in Japan. Zij heeft de eerste "nesting doll" aan het eind van de 19e eeuw naar Rusland [USSR] gebracht. De naam van de Japanse pop is: "Kokeshi pop" en wordt tot op vandaag nog steeds op dezelfde manier in Japan gemaakt.
Toen de heersende Tsaar het poppetje onder ogen kreeg gaf hij diverse kunstenaars, die aan het hof verbonden waren, opdracht het popje na te maken.

De oorsprong van de naam:

Een artiest genaamd Sergiei Malyutin maakte de eerste schets in ongeveer 1890, toen deze het popje aan vrienden liet zien, zeiden deze:
"Wat lijkt deze op onze Matrjona het buurmeisje:", dit buurmeisje werd ook vaak Matrjoschka genoemd en zie daar de naam Matrjoschka is geboren.
Matrjoschka betekent: "Mooi jong meisje".
Ook hoor je vaak de naam "Baboeska", Baboeska betekent "Oma of oudere dame".

De werkwijze:

De Matrjoschka wordt gemaakt van de Lindeboom. ook worden de Berk en Els gebruikt, in het vroege voorjaar worden de bomen gekapt van de bast ontdaan en jaren opgeborgen om te drogen.
Het bewerken van het hout, het snijden, moet precies op het juiste moment gedaan worden, het hout mag niet te nat of te droog zijn.
Elk stuk hout ondergaat tenminste 15 verschillende bewerkingen.
De maker begint met het kleinste popje, dan de wat grotere enzovoort. De kleinste serie bestaat uit 1 popje, de grootste serie bestaat uit 60 of meer popjes, het grootste popje is dan net zo groot als de maker zelf.

De eerste Matrjoschka's::

Deze werden gemaakt in:

  • Zagorsk wat nu Sergiev Posad heet, de Matrjoschka is herkenbaar is aan de vlakverdeling in diverse kleuren op het popje.
  • Semenov, een stadje ten noordoosten van Moskou, de Matrjoschka is herkenbaar is aan de grote veelkleurige bloemen op het front van het popje.
Matrjoschka's uit Semenov Flessenhouder regio Moskou 2005

Nu komen de Matrjoschka overal vandaan: uit Polen, Japan, India, China, enzovoort en niet alleen de Matrjoschka meisjes, ook bijvoorbeeld mannen, (kerst)dieren, kerken.

Sinds 1995 spaar ik Matrjoschka's, ondertussen heb ik ongeveer 700 prachtige series.

Henk Wiekens


© www.moetjekijken.nl