Houtbranden oftewel pyrografie

 
In 2000 kwam ik voor het eerst met deze prachtige hobby in aanraking via een activiteitengroep waar ik aan deel nam, je kon met allerlei hobby's kennismaken, maar de 'burninghabbit' was er vrijwel direct; hier wilde ik mee door gaan!

Nu heb ik me aangemeld bij 'moetjekijken' mede omdat ik er graag wat meer bekendheid aan wil geven en anderen misschien kan motiveren aan deze schitterende hobby te beginnen! Tenslotte moeten oud ambachten in ere worden gehouden is mijn persoonlijke mening.

Houtbranden oftewel pyrografie, ook nog wel brandschilderen genoemd is dus een oud ambacht. De allereerste uitvoerders zijn de indianen geweest, die haalden de houtskooltjes uit het vuur en maakten er muurschilderingen mee.

Het is een kunst die hier door weinigen wordt beoefend, meer in de landen Oostenrijk, Duitsland, Engeland, Canada en Amerika (in Amerika heet het woodburning). Maar ook in ons buurlandje België zit een hele goede pyrograveur (Ivan Govaerts).

De schilderingen worden in het hout gebrand met behulp van een brandpen, deze is verbonden met een transformator waarmee de temperatuur te regelen is. Ik werk zelf met het apparaat genaamd de 'Brenn Peter Junior'. Hier zijn verschillende brandstiften op te zetten; van heel fijn tot kalligrafeerpunt. Men moet uiteraard over een beetje een vaste hand beschikken en het vergt veel van de concentratie.

De meest geschikte houtsoorten om in te branden zijn linde en berkenhout, ook wilgenhout is geschikt, hoe zachter de houtsoort des te beter het resultaat. Toch is het werken op iets hardere houtsoorten ook wel te doen; ook grenenhout werk ik wel eens mee, maar eikenhout wordt al wat lastiger. In de werkstukken die ik hier en op mijn weblog laat zien zitten heel wat hobbyuurtjes, ik vind het een schitterende hobby waarbij je de tijd aardig kunt vergeten.

Pyrografie onder de knie krijgen is een kwestie van gewoon gaan doen en al doende leert men! Om te beginnen is het verstandig eerst eens met berkentriplex aan de slag te gaan, dit is per plaat verkrijgbaar bij elke bouwmarkt, of zoek wat afvalstukjes om eerst eens te experimenteren! De duurdere houtsoorten als linde e.d. zijn verkrijgbaar bij een inlandse houtsoort handelaar.

Er is weinig informatie over pyrografie te vinden, er is wel een aantal boeken van op de Amerikaanse markt, helaas niet via de Nederlandse boekhandelaars verkrijgbaar. In Nederland heb ik alleen twee kleine vrij oude boekjes gevonden van auteur Rudolf Lumm. Wel staan er heel wat (Engelstalige) tips voor beginners op woodburner.com.

Pyrografie is een boeiende hobby met ontzettend veel mogelijkheden!

Bij vragen en /of opmerkingen ; stuur mij gerust een mailtje,

e-mail:

Met vriendelijke groet,

Pyrogirl


© www.moetjekijken.nl