Nederlandse bierglazen


Hoewel ik als kind al kroonkurken spaarde, ben ik pas in de jaren negentig begonnen met het verzamelen van bierglazen. Snel merkte ik dat dat meer ruimte vergt dan postzegels en moest me beperken tot Nederlandse biermerken. Daarbij reken overigens wel glazen die door een Nederlandse brouwerij in het buitenland zijn uitgegeven. Voorbeeld daarvan zijn de (oudere) Amerikaanse glazen van Heineken, waarbij in plaats van de bekende ster een molentje is geplaatst.

Inmiddels heb ik over de 3000 verschillende glazen en ben daarbij verre van compleet. Samen met enkele anderen ben ik bezig een catalogus op te zetten. Ik schat dat er zo’n 9000 verschillende glazen zijn, inclusief de "opdrukjes", dus glazen waarbij een extra opdruk is geplaatst ter herinnering aan bijvoorbeeld een 50 jarig bestaan van een vereniging of als reclame voor een evenement. Ik denk dat er zo’n 120 brouwerijen glazen hebben uitgebracht, op dit moment zo'n 60 brouwerijen (of grote merken).


Bijzonder vind ik de langere series, bijvoorbeeld de provincieglazen van Amstel uit 1965 of van Alfa (zelfs sinds de jaren '50 vier keer uitgebracht: 1956, 1983, 1989 en 1991). Maar ook jaarseries als voor de Witte Bedjes Rally uit Amsterdam of de UEFA glazen van Amstel. Tot het summum horen echt oude glazen, waarvan de bedrukking geëmailleerd zijn of waarvan de brouwerij al lange tijd is gesloten.

Nieuwe glazen komen soms rechtstreeks van de brouwerij of van de slijter, maar de meeste glazen koop of ruil ik via gespecialiseerde beurzen van de BAV, de Nederlandse Bierverzamelaarsvereniging met ruim 2000 leden! En natuurlijk loop ik regelmatig kringloopwinkels af in de hoop een bijzonder glas te vinden. Ook wordt internet steeds interessanter met sites als Qoop.nl, eBay.nl of Marktplaats.nl.

En zeg niet dat Nederland saaie glazen heeft. Wat dacht u van deze modellen (en er zijn nog echte design glazen (bijvoorbeeld van Colani voor Hertog Jan, maar die bezit ik (nog) niet.

 
Helaas kan ik niet meer alle glazen overzichtelijk uitzetten en krijgen ze roulerend een rustperiode in een kartonnen doos. Ik troost me met de gedachte dat als de kinderen de deur uit zijn….

Maar dat weerhoudt mij er niet van enthousiast op weg te gaan naar mijn 4000e glas!

Herman  van Gils                     -   www.bierglazen.com

© www.moetjekijken.nl