Driedimensionaal werken met strijkkralen


Hoe ben ik op het idee gekomen?

Tijdens regenachtige, koude dagen en als onze kinderen zich ziekelijk voelden gingen we gezellig aan de slag met strijkkralen, een spelletje, een verhaaltje of een andere creatieve bezigheid. We maakten met strijkkralen allerlei figuurtjes, zoals beertjes, poppetjes, fantasiefiguurtjes, enz. Als de werkjes klaar waren gingen de kinderen ermee spelen. De hele verzameling kwam dan uit de kast. Omdat ze er zo vaak mee speelden, ging er wel eens wat kapot. De kinderen vonden dit niet leuk.

Ik kreeg toen spontaan het idee om met verschillende laagjes op elkaar te gaan werken. De laagjes worden op elkaar gelijmd. Hierdoor krijgt het figuurtje meer vorm en wordt het steviger. Je krijgt een driedimensionaal effect. De strijkkralen waren bedoeld voor de kinderen, maar ik kreeg er zelf zoveel plezier in dat ik steeds uitgebreider en groter te werk ga. Ook ben ik er andere materialen bij gaan gebruiken, zoals bijvoorbeeld schapenhaar in het driedimensionale werkstuk van Hugo de Bokkenrijder (van Villa Volta). In het begin gebruikte ik borduurpatroontjes die ik driedimensionaal uitwerkte.

Toen een juf van de klas mij vroeg het lokaal te decoreren in het thema van de kinderboekenweek "Ay, ay kapiteinÖ..", ben ik weer gaan tekenen en schilderen. Vanaf die tijd teken ik dus als het ware met strijkkralen.
Ik maak een voorbeeld van strijkkralen met behulp van een foto of vanuit mijn fantasie. Dit voorbeeld werk ik in laagjes uit en zo ontstaat mijn driedimensionale werkstuk. Ik decoreer het werk nog wat met materialen die ik op dat moment tegen kom zoals takjes, bladeren, zand, schelpjes of restmaterialen die nog in huis zijn. Het grootste project vervaardigd met strijkkralen is het grote sprookjesboek. Dit boek heb ik gemaakt in 2006 ter gelegenheid van de laatste sprookjestuin in de tuin van het bejaardenhuis st. Elizabeth. Foto's hiervan vind je op mijn website.

Hoeveel tijd spendeer ik gemiddeld aan mijn hobby?

Gemiddeld 14 uur per week.

Wat is mijn doel?

Door de jaren heen heb ik de ervaring opgedaan dat je als volwassene een creatief voorbeeld kunt zijn voor de jeugd. Creatief kun je zijn op vele manieren en met vele verschillende materialen. Al jaren maak ik regelmatig decoraties voor school, die kinderen aanspreken (ook volwassenen). Diverse kinderen zijn zelf aan de slag gegaan met verschillende materialen, aan de hand van de verkregen inspiratie. In moeilijke tijden vrolijk ik mijn eigen humeur op, door creatief bezig te zijn met bijvoorbeeld strijkkralen die vrolijke kleurtjes hebben.

Tijdens een heerlijke wandeling in de natuur met mijn honden, krijg ik spontaan ideeŽn die ik verder uitwerk. Als ik dan ook nog eens vele enthousiaste en positieve reacties krijg, werken mijn hobby's als een soort gezonde "drug" om te ontspannen en weer positief te denken. Dit gevoel is iets wat ik graag de jeugd mee zou willen geven.

Mijn doel is dus:

De jeugd enthousiast maken om creatief bezig te zijn ter verbetering van hun eigenwaarde. Er gaat veel tijd en plezier verloren als je alleen maar in een negatieve cirkel blijft zitten. Het werkt negatief op jezelf en op anderen.


Heb je ook inspiratie nodig? Of ben je opzoek naar tel patronen om driedimensionaal te leren werken met strijkkralen? Neem dan eens een kijkje op mijn website: www.hildarikken.nl


© www.moetjekijken.nl