Hilde's geboortekaartjes

Hoe ontstond mijn hobby

Thuis stond vroeger een zwarte ijzeren trommel onder in de kast en daarin lagen allemaal familiekaartjes. Ik vond dat erg interessant en keek daar dan ook regelmatig in, deze trommel bevatte nl. geboortekaartjes van neefjes en nichtjes van onze familie, maar ook van vrienden en collega's van mijn ouders.

Na mijn schooltijd ging ik op mijn 15e werken en natuurlijk had ik een collega die zwanger werd en op deze manier kreeg ik het eerste geboortekaartje in mijn bezit. Toen ik trouwde en er geboortekaartjes bij ons in de brievenbus belandden hield ik deze natuurlijk apart, zo ontstond het idee om ze te gaan sparen. Van mijn ouders kreeg ik de zwarte ijzeren trommel en alle kaartjes van de familie, vrienden en collega's zijn daarom nu al jaren in mijn bezit.

Mijn eerste zoon werd geboren en ik kreeg zowaar iemand aan de deur die het geboortekaartje van hem bij iemand had gezien en vroeg of ik nog een kaartje over had. Helaas daar had ik niet aangedacht, mijn eigen verzamelwoede was nog niet van dien aard dat ik kaartjes van onbekenden verzamelde.

De eerste jaren ging het niet zo vlot want ik kreeg alleen maar kaartjes van bekenden daarom ben ik er meer bekendheid aan gaan geven. Zoon Danny ging naar de peuterspeelzaal en ik kreeg hierdoor contact met andere ouders waarvan er regelmatig wel een zwanger was. Ik gaf dan al in een vroeg stadium aan of ze aan mij wilden denken als ze een kaartje over hadden. Op deze manier kreeg ik toch wat meer kaartjes en later bij de geboorte van mijn 2e zoon hield ik ook rekening met o.a. een kaartje voor de toekomstige broertjes en zusjes. Van mijn zoon Danny had ik tenslotte maar n exemplaar voor zijn babyalbum en in mijn verzameling ontbrak dit helaas.

Daar is enkele jaren geleden wel verandering in gekomen want ik had de familie natuurlijk ook een geboortekaartje van Danny gestuurd en na het overlijden van deze familieleden kwamen de kaartjes mijn kant op. Eindelijk een kaartje van mijn oudste zoon in mijn verzameling waar ik uiteraard erg blij mee ben. In mijn verzameling heb ik inmiddels ook geboortekaartjes van bekende Nederlanders o.a de kinderen van Joop en Janine van de Ende, Joop Zoetemelk, de drieling van Lyda van Leersum en de zoon van Corrie Konings.

Waar haal ik de geboortekaartjes vandaan.

Om aan geboortekaartjes te komen heb ik jaren geleden een adresstempel laten maken. Geen poststuk gaat vanaf die tijd de deur uit zonder mijn stempel. Op die manier zag iedereen de aanhef met 'Geboortekaartjes-verzamelaarster'. En dit hielp want er werden geboortekaartjes gestuurd zonder dat ik er om vroeg. Nu na al die jaren weten alle familieleden en kennissen dat ik geboortekaartjes spaar.

Maar ja op deze manier liep het niet hard daarom wilde ik er ng meer bekendheid aan geven. Op de basisschool heb ik briefjes opgehangen en ouders die zwanger waren persoonlijk gevraagd om een geboortekaartje. Natuurlijk blijft het niet bij school alleen, maar waar je ook komt zoals je werk en clubs waar de kinderen lid van zijn heb ik laten weten dat ik geboortekaartjes spaar. Met als gevolg dat er zelfs nu mensen kaartjes voor mij sparen. Iemand krijgt regelmatig kaartjes van haar huisarts voor mij waar ik uiteraard heel blij mee ben. Vervolgens kwam internet. Een kennisje maakte voor mij het begin van een homepage die ik vervolgens zelf afbouwde en nu ook regelmatig onderhoudt. Ook hierin staat nu een oproep voor geboortekaartjes en langs deze weg komt er wel eens een kaartje binnen.

De tijd die ik aan mijn hobby besteed.

Hobby's kosten tijd en ja aan tijd is wel eens gebrek, want je hebt je gezin en je werk. Soms liep ik aardig achter met mijn hobby-administratie want ik wilde tenslotte alle kaartjes bijhouden maar de tijd ontbrak. De oplossing vond ik door de kaartjes mee te nemen als ik EHBO-dienst heb. Want soms zit je daar een hele dag en heb je niet veel te doen dus een paar maanden geleden ben ik daar mee begonnen en ik ben weer helemaal bij. Afgelopen september ben ik begonnen alle kaartjes die ik in een agenda heb staan in Excel te zetten en alleen dat is al een heel karwei. Ook dit is weer een kwestie van tijd daarom probeer ik regelmatig, al is het maar een half uurtje, de kaartjes in te voeren. Met het invoeren ben ik op half mei van de agenda beland en heb al ruim 2.000 kaartjes -waaronder ruim honderd tweelingen- ingevoerd, terwijl ik aanvankelijk dacht totaal circa 3.000 stuks te hebben. Ik zal daarom meer kaartjes hebben dan ik zelf dacht.

Wat zijn mijn plannen

Wat ik nu verder met mijn verzameling wil is meer rubriceren b.v. op de naam van Denise en op jaartal, dan wil ik op een rijtje zetten van welke datum heb ik de meeste geboortekaartjes, welke namen komen het meeste voor, hoeveel jongens - hoeveel meisjes.

© www.moetjekijken.nl