Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto

Gewichten

Webmuseum goudenzilverweging.nl

Graag laat ik u kennis maken met het Webmuseum goudenzilverweging.nl dat ik, Huib Tieleman, in 2014 als een particulier initiatief oprichtte. Al ruim 40 jaar verzamel ik gewichten. Dat begon toen mijn moeder zes Belgische gewichten kocht en de merken die daarop stonden mijn interesse wekten. Al gauw specialiseerde ik me in Nederlandse gewichten en de laatste 25 jaar in bronzen en messing gewichten voor goud- en zilverweging/fijne weging. Het verschil daartussen leg ik hieronder uit.

Trooise gewichten van vóór 01-01-1820
Op 01-01-1820 werd het metrieke stelsel in Nederland ingevoerd. Trooise gewichten zijn zogeheten voormetrieke gewichten van vóór die datum. De zorgvuldig op massa gebrachte Trooise gewichten werden uitsluitend gebruikt voor het nauwkeurig wegen van de kostbare materialen goud en zilver. Trooise gewichten kunnen diverse vormen hebben: krukgewichten, blokgewichten, lamelgewichten (in feite dunne messing plaatjes) en sluitgewichten.

Krukgewicht Blokgewicht Lamelgewicht Sluitgewicht dicht Sluitgewicht open

De massa's van Trooise gewichten werden uitgedrukt in pond, mark, ons, lood, engels en aas. Ze werden gemerkt met een Trooise/Franse lelie, jaarletters en/of jaartallen en een merk van de ijker.

De Trooise/Franse lelie Jaarletters Trooise lelie, merk van
de ijker en jaartallen
Merk van de ijker

Metrieke gewichten voor fijne weging van na 01-01-1820
De secuur op massa gebrachte metrieke gewichten van na 01-01-1820 zijn gewichten voor fijne weging. Daarmee werden naast goud en zilver ook andere kostbare materialen afgewogen. Dit in tegenstelling tot de reguliere handelsgewichten, de gewichten voor gewone weging, die handelaren en winkeliers zoals de groenteboer, de bakker en de slager gebruikten.
Metrieke gewichten voor fijne weging konden diverse vormen hebben: knopgewichten, druppelknop-gewichten, krukgewichten en sluitgewichten.

Knopgewicht Druppelknopgewicht Krukgewicht Sluitgewicht dicht Sluitgewicht open

De massa's van gewichten voor fijne weging werden vanaf 1820 tot 1998 (gewichten waren toen vervangen door digitale weegschalen) uitgedrukt in Nederlands (Ned.) pond, Ned. ons, Ned. lood, Ned. wigtje, en later in kilogram, hektogram, dekagram, ons, gram en uiteindelijk alleen in gram.

Gewichten voor fijne weging kunnen als volgt worden herkend:
* van 1820-1870 sloeg men daarin 2x het merk van de arrondissementsijker en jaarletters af
* vanaf 1870 sloeg men daarin 2x het merk van het ijkkantoor en jaarletters af

2x maal het merk van de arrondissementsijker en jaarletters 2x het ijkkantoornummer 14 en de jaarletter D van 1872

Het Webmuseum goudenzilverweging.nl verschaft veel informatie over gewichten voor goud- en zilverweging/fijne weging. Het Webmuseum is makkelijk te bezoeken: klik op voorgaande link, of toets in Google zilverweging in, dan is het de eerst zichtbare website, kies daarna de onderwerpen en klik door op de foto's.

Nieuw boek over Nederlandse gewichten!

Met mijn verzamelvriend Gerard Warburg schreef ik een nieuw boek over Nederlandse gewichten. Dit als aanvulling op het standaardwerk 2000 jaar gewichten in de Nederlanden dat in 1980 werd uitgegeven. Ruim veertig (!) jaar daarna is dit determinatiehandboek in januari 2021 verschenen. De eerste druk is inmiddels uitverkocht. De tweede druk is op 10-05-2021 uitgekomen. Het boek bevat 450 pagina's en ruim 800 foto's en heeft de titel Nederlandse gewichten van brons en messing. Meer informatie over dit boek en hoe het besteld kan worden is te vinden op goudenzilverweging.nl


Meer informatie over allerlei gewichten is te vinden via de Gewichten en Maten Verzamelaars Vereniging: www.gmvv.org
In het verleden vond ik gewichten op rommelmarkten en in antiekwinkels, maar die zijn er bijna niet meer. Tegenwoordig breid ik mijn collectie uit door op internet bepaalde bronnen aan te boren en door er met veel mensen over te praten. Via mijn website worden ook vaker objecten aangeboden.
Het Webmuseum goudenzilverweging.nl is voortdurend op zoek naar met name krukgewichten, blokgewichten, sluitgewichten, knopgewichten en druppelknopgewichten van brons en messing, maar ook naar andere objecten en naar aanvullende informatie op het gebied van goud- en zilverweging in Nederland. Mocht u een gewicht/gewichten en/of een object/objecten te koop willen aanbieden of over aanvullende informatie beschikken, neem dan s.v.p. contact met het Webmuseum op:
1 Via het e-mailadres:
2 Via het telefoonnummer : +31 (0)6 23 70 26 50
3 Via WhatsApp naar: +31 (0)6 23 70 26 50

Hoewel de gewichten en de objecten uit de collectie niet te koop zijn kan ruilen in uitzonderlijke gevallen ook zeker een optie zijn.

Van harte hoop ik dat u geniet van een bezoek aan het Webmuseum goudenzilverweging.nl

Huib Tieleman


© www.moetjekijken.nl