Kikkers en padden

Het "Hoe ben je er eigenlijk toegekomen?"-verhaal

Vitrine met kikkers en padden Vitrine met kikkers en padden Vitrine met kikkers en padden

Altijd was ik al een verzamelaarster van allerhande kleine prulletjes. Met de hand gemaakte potjes, doosjes, poesjes, hondjes, kikkertjes, etc. Mijn souterrain aan de Haagse Hyacintweg stond er vol mee.

Toen ik mijn man Jan leerde kennen verhuisden wij naar Leidschendam. Jan maakte voor al die spulletjes een heel mooie kast aan de muur. Een beetje een uit de kluiten gewassen letterbak. Letterbakken werden in de drukkerijen vanwege de automatisering niet meer gebruikt en men ging ze aan de muur hangen met miniatuurtjes er in.

Toen dat kastje voller en voller werd zei Jan: "Je moet op een thema gaan verzamelen, het wordt zo rommelig". Gehoorzaam als ik ben zei ik; "Goed idee. Maar welk thema moet dat dan worden?".

We keken nog eens goed. Er stonden al drie kikkers (!) in het kastje. Er werd in die tijd, het was 1970, veel gesproken over het milieu en vooral over de vervuiling daarvan. Je hoorde de kikkers niet meer kwaken, want sloten etc., waren vervuild. De kikker is een heel bijzonder dier. De metamorfose van dikkopje tot kikker is spectaculair te noemen. Mede daarom werd het dus de kikker.

kikkers / padden kikkers als engelen
In 1973 verhuisden we naar de Frederik Hendriklaan. In een nis in de voorkamer werden glazen plaatjes aangebracht voor 89 kikkers. Ze hadden een ruimte……niet te geloven.

Jan vond zelfs dat we er hagedissen en salamanders bij moesten gaan verzamelen, omdat we nooit de 100 zouden halen!

De rest van het verhaal spreekt voor zich. De verzameling is volkomen uit de hand gelopen. De kikkers (en padden) staan niet op soort, kleur, etc. Kunst en kitsch, antiek, oud en nieuw, alles staat bewust door elkaar.

We hebben veel gekocht op rommel- en antiekmarkten in Londen, Parijs, Den Haag. Maar we hebben er ook heel veel gekregen. Van familie, vrienden en kennissen die naar landen op vakantie gingen waar wij nooit zouden komen. Zodoende komen de kikkers en padden uit alle windstreken.

Jan, die helaas in 2005 is overleden, heeft er zeer toe bijgedragen dat de verzameling bleef groeien. Hij maakte de prachtigste kikkers en padden.

Let maar eens op het danseresje dat op de schoorsteenmantel staat. Het is "nagekikkerd" van het beroemde beeldje "Petite danseuse de 14 ans" van de Franse kunstenaar Edgar Degas (1834-1917). Ook de bronzen wegspringende kikker bij het raam, de grote pad op de tafel in de voorkamer en de pad op de tafel in de achterkamer zijn van zijn hand.

Danseresje nagekikkerd van het beroemde beeldje Petite danseuse de 14 ans van de Edgar Degas Bronzen wegspringende kikker Pad

We hebben in de loop der tijd heel veel aandacht gekregen van kranten en tijdschriften in Nederland met grote interviews met kleurenfoto’s, maar ook van kranten en tijdschriften in Engeland en Amerika. Het programma "Klokhuis" heeft een programma over ons museumpje gemaakt, evenals de programma’s "Het Pakhuis" en "Hobby TV". Aan aandacht geen gebrek.

Pad Marionetkikker: een kikker aan touwtjes

Het museumpje is met ongeveer 6000 kikkers en padden propvol. De verzamelwoede is daardoor een beetje bekoeld. Af en toe komt er nog een kikkertje bij, omdat ik dat niet kan laten staan. Te leuk, te lief, te bijzonder!

Klik hier voor nog meer kikkers en padden

Ineke Bons


© www.moetjekijken.nl