Breien (handmatig en machinaal)

Onze breigroep is een flink aantal jaren geleden voortgekomen uit mijn instructielessen, nadat ik aangegeven had geen stof tot les meer te hebben, wat een protest veroorzaakte bij de toenmalige leerlingengroep. Wij hebben toen met elkaar besloten een "koffie"-breiochtend in het leven te roepen, dat werd "de Osse Breikring".
Na mijn verhuizing naar Egmond aan Zee in 2003, is er ook in Heiloo een enthousiaste breigroep ontstaan en ook hier houden we dezelfde gezellige brei-ochtenden.

Tijdens onze brei-ochtenden probeer ik technische en stimulerende ondersteuning te geven in de vorm van werkbespreking, techniekbespreking en met een maandelijks blaadje tijdens het "breiseizoen". Ik probeer te stimuleren in het zelf bedenken van technieken en ontwerpen, maar ook het nawerken van beschreven patronen uit breiboeken wordt gedaan.

De enthousiaste leden van de twee groepen, "de Osse Breikring" en de "Breigroep Heiloo" willen graag iets laten zien over en van deze hobby:
Hand- en Machinaal-Breien.
Want: Breien is dat wel een hobby? het is zoiets algemeens.
Maar voor ons en tegenwoordig weer voor heel veel mensen, is dat zeker wel het geval.

Beide groepen tellen rond de 20 leden. Wij komen in het herfst/winter seizoen 1x per maand een ochtend bij elkaar en dan wordt er alleen over onze hobby gepraat, we bekijken elkaars werk en bespreken nieuwe ontwikkelingen, technieken, foefjes enz. Het gemaakte werk is voornamelijk voor eigen of familie gebruik.

Het breien, als techniek welke een stof doet ontstaan (het doortrekken van lussen), is al zeer oud. Bijgaande foto laat een sandaal-sok zien uit de 4e-5e eeuw na Chr., te zien in het archeologisch museum in Florence.
Kijkend naar de breisteken zien we dat dit "verdraaide" steken zijn, als we aan onze oude "punnikkoordjes" denken dan is dit breiwerk vermoedelijk op deze manier gemaakt. Een plank met pinnen waaromheen de lussen gelegd werden.

Wij werken momenteel met breimachines, maar ook hier is het principe van de breitechniek nog steeds gebaseerd op het doortrekken van lussen.

Op de foto's zijn een paar werkstukken te zien en een aantal leden van de Osse Breikring, tijdens één van de "Werkdagen".

Meer gegevens over onze groep zijn te vinden op mijn website: www.ineke-funke.nl

Ineke Funke

zie ook    "op bezoek bij"


© www.moetjekijken.nl