petroleumstellen

Het eerste petroleumstel is jaren geleden gekocht op Koninginnedag. Ineke zag een vuurrood petroleumstel met onderplaat staan. Dit rode petroleumstel herinnerde haar aan haar overgrootmoeder, die ook zo'n vuurrood petroleumstel gebruikte. Zij kookte er van alles op.

Ineke heeft nu ongeveer 50 petroleumstellen en gebruikt ze dagelijks. Bijvoorbeeld voor het maken van jam, gelei, stoofperen, enz. Jam wordt gemaakt van bramen, frambozen, appels, kruizebessen en gelei van paardenbloemen. Voor paardenbloemjam/gelei worden alleen de gele blaadjes gebruikt.

Ineke heeft petroleumstellen uit Nederland, Oostenrijk en Duitsland (merk Etna). Zelfs petroleumpitten (of lonten) koopt ze gewoon 'op de rol'. Als brandstof gebruikt Ineke lampolie van de Action. (Gezuiverde) petroleum kan uiteraard ook gebruikt worden.

Ineke is lid van 'Vrienden op de fiets' en heeft 3 kamers voor 2 personen beschikbaar. De gasten zijn veelal erg verrast over de vele petroleumstellen. De gasten nemen ook graag een potje zelf gemaakte jam mee. Mensen uit de buurt brengen 's zomers emmers met fruit, waar Ineke weer allerlei lekkers van maakt.

Ineke zoekt ook nog iets bijzonders: een dubbelpits petroleumstel.

Het adres van Ineke Kuyn is Warder 33, 1473 PB  WARDER
Telefoon: 0299 403467

e-mail:

Interview: Madelèn Essens


© www.moetjekijken.nl