Roodkapje

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

In 1980 kreeg ik een boek in handen met bijzondere verzamelingen. Iets bijzonders verzamelen dat leek mij ook wel wat. Ik keek in de kamer van mijn dochter, die toen 4 jaar was en zag ik vijf items van Roodkapje. Kennelijk had ik iets met dat sprookje. Een mooi begin om meer van het sprookje te verzamelen.

diverse items naaimachine met opdruk beeldje

Op Koninginnedag, een dag bij uitstek om te zoeken naar items van Roodkapje. Ik woonde in Amsterdam, het was mooi weer, tijd om vroeg op pad te gaan. Om 4 uur ’s middags had ik geen voeten meer over, maar had wel 42 items veroverd! Een record, dat nooit meer is verbeterd. Het verzamelvirus had me te pakken!

In de loop van meer dan 40 jaar, struinde ik met veel plezier tal van rommelmarkten, verzamelbeurzen en dergelijke af naar een rood kapje. De rode mijter van de Sint en de puntmuts van de kabouters zette me soms op het verkeerde been. Nu is Roodkapje meer dan 2500 keer in heel veel verschillende gedaanten in mijn verzameling opgenomen.

moderne kaart borduurwerk

Mijn verzameling telt nu vele deelverzamelingen, onder andere ansichtkaarten, beeldjes, blikken, boeken, kalenderblokhouders, poëzieplaatjes, poppen, postzegels, prenten, puzzels, serviesgoed, spellen, toverlantaarnglaasjes, wandversieringen. En nog veel meer.

Al snel werd mijn belangstelling voor het ontstaan en de geschiedenis van het sprookje gewekt. Wat er uiteindelijk in resulteerde dat ik lezingen ging houden voor verschillende groepen. Ook werd ik uitgenodigd om tentoonstellingen te verzorgen in bibliotheken en kleine musea.

De laatste 10 jaar verzamelde ik alleen platte items, want mijn zoldermuseum raakte te vol. Nu ben ik echt gestopt met verzamelen.

Roodkapjepop met wolf reclame speldjes
uit de jaren ‘60
Gero Zilmeta

Het mooiste item uit de verzameling vind ik mijn Roodkapjepop met wolf, van het merk Steiff, in originele doos. Gekocht op een internationale veiling uit de verzameling van een andere Roodkapje verzamelaarster. Er waren veel handelaren in de zaal en bieders per telefoon, best spannend. Per telefoon werd bijna op alle items door één bieder hoge prijzen geboden. Slechts op enkele items niet, waaronder de pop. Twee handelaren en ik boden tegen elkaar op. Handelaar één sprak na een aantal biedingen: "Mevrouw bent u verzamelaarster?". Natuurlijk zei ik "ja". Waarop hij tegen de andere handelaar zei: "Zullen we het die mevrouw dan maar gunnen?" En zo geschiedde.

Mijn Nederlandstalige Roodkapje en sprookjesboeken heb ik geschonken aan de bibliotheek van "Het Meertensinstituut" voor onderzoek en documentatie van de Nederlandse taal en cultuur in Amsterdam.

Het verzamelen kan ik niet helemaal laten. Op Pinterest heb ik tot nu toe ruim 3.500 unieke plaatjes van Roodkapje verzameld, deze nemen alleen op mijn laptop ruimte in!

Zo heb ik u een idee gegeven van mijn verzameling, zie ook nl.pinterest.com/inekeroodkapje.
Soms ruil/verkoop ik wel eens iets.
U kunt mij bereiken via:

Ineke Reitsma    

spaarpot van blik zandemmertje centprent

© www.moetjekijken.nl