Zeep maken door Ingrid
Op een regenachtige zondag was ik wat op het internet aan het surfen en stuitte ik op een site met handgemaakte zepen. Een paar links verder kwam ik op een forum terecht waar het bol stond met informatie over het zelf maken van zeep. Er zijn verschillende methodes om zeep te maken: de klassieke methodes CP (cold process), HP (hot process), en de relatief nieuwe methode: whipped process. Het leuke van de laatste methode is dat de zeep blijft drijven op water. Bij whipped soap worden de oliën niet verhit en dat sprak me erg aan, omdat er dan naar mijn idee zo min mogelijk huidverzorgende stoffen verloren kunnen gaan.
Ik werd steeds enthousiaster door alles wat ik las en een paar dagen later begon ik mijn eerste experiment! Het resultaat werd qua kleur niet helemaal zoals ik het bedacht had, maar niettemin was het een heerlijk zeepje geworden.
Met alle informatie die ik maar kon vinden werd het al snel een uitdaging om allerlei nieuwe ideeën uit te werken en eigen recepten te gaan maken. Geuren, kleuren, effecten en vormen… een ware zeep-verslaving en ontzettend veel plezier!
Zeep ontstaat wanneer vet/olie reageert met natronloog. De tijd die het nodig heeft om helemaal uit te reageren, wordt 'verzepen' genoemd. Wanneer exact afgemeten, verbruiken de beide stoffen elkaar volledig en blijft er dus alleen zeep over. Maar de huid vindt het fijn als er ook nog wat olie in de zeep achterblijft, dus voegen we iets meer olie toe dan nodig. Als je te weinig olie toevoegt blijft er loog in de zeep achter. Gelukkig kun je eenvoudig testen of dit het geval is: als je je tong tegen de zeep houdt voelt dat alsof je je tong tegen een klein batterijtje houdt. Daarom wordt het vaak de 'zap-test' genoemd.
Een deel van de ingrediënten zijn gewoon in de supermarkt te koop: palmvet, olijfolie, sojaolie, sesamolie, arachideolie, melk, kokosmelk, geitenmelk, honing, enz. Natriumhydroxide haal ik bij de doe-het-zelf zaak: het wordt verkocht als gootsteenontstopper (korrels). Door hier water aan toe te voegen ontstaat natronloog. (Een agressief goedje, dus heel voorzichtig werken met veiligheidsbril en veiligheidshandschoenen.)
Bepaalde oliën, zoals amandelolie, jojobaolie, sheabutter, cacaobutter, zijn beter online te bestellen. Daar zijn ze goedkoper en sommige zul je moeilijk in een gewone winkel kunnen vinden. In Nederland zijn hier helaas nog niet veel leveranciers voor. Ook wat mallen en zeepsnijders betreft is de keuze beperkt. In Amerika en Duitsland is veel meer te koop. Creatief zijn is wat dat betreft het motto: mallen maken van PVC-buizen, Pringles verpakkingen, siliconen bakvormpjes, een leeg melkpak, enz. Snijden lukt met een gespannen ijzerdraad of gitaarsnaar.
Wat geuren en kleuren betreft is er wel aardig wat keuze bij de Nederlandse leveranciers. Let op: nooit zomaar een geurtje door de zeep gooien! Gewone parfums bevatten stoffen die je zeep verprutsen en sommige geuroliën zijn niet geschikt voor de huid, maar bijvoorbeeld alleen voor gebruik in aromabranders!
Het 'nadeel' van deze hobby is wel dat je al snel meer zeep hebt dan je zelf op kunt maken. Het voordeel is weer dat je je familie en vrienden kunt verwennen met een origineel handgemaakt kado! Er zijn een paar mensen in mijn omgeving die erg gevoelig zijn voor verzorgingsproducten en voor hen heb ik zeepjes gemaakt zonder geur en kleurstoffen, maar met allerlei lekkernijen voor de huid en ze zijn er erg blij mee! In mijn geval houd ik nog steeds over, daarom ga ik
er af en toe mee naar kleine hobbybeurzen. Van de opbrengst kan ik dan weer fijne nieuwe geurtjes en dergelijke kopen voor nieuwe zeepideeën!
|