Schleich boerderijdieren

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

In oktober 2014 hield Ivana Raaijmakers uit Best een tentoonstelling op de verzamelbeurs in Eerde met haar verzameling koeien. Ze vertelde toen al dat ze een mooie verzameling Schleich boerderijdieren heeft en dat ze die ook wel een keer tentoon wilde stellen. Dat doet ze nu op zondag 25 januari.

In 2011 was Ivana met haar familie in Oostenrijk op vakantie. Voor haar vriend wilde ze graag een Siku tractor kopen, dus ging ze af en toe een speelgoedwinkel binnen. In iedere winkel hadden ze ook Schleich dieren en die vond Ivana erg leuk. Toen ze voor haar vriend een tractor had gekocht, vond hij dat zij dan ook maar iets uit moest zoeken wat ze leuk vond. Ze ging direct naar de Schleich dieren toe. Het was moeilijk voor haar om te kiezen, want ze vond ze er allemaal zo lief uitzien. Uiteindelijk koos ze het konijnenhok wat hiernaast op de foto staat met 3 konijnen. Omdat ze ook al koeienspulletjes verzamelde, besloot ze al snel om dan van Schleich ook alleen de boerderijdieren te gaan verzamelen. Hoewel Schleich hele mooie series heeft van allerlei figuren, bijvoorbeeld ook van wilde dieren, Smurfen en fantasiefiguren.

Hoewel ze nu pas 3 jaar van alles van de Schleich boerderij verzamelt, is haar verzameling al flink toegenomen. Inmiddels heeft ze al 116 dieren, accessoires of personen van Schleich. Op haar kamer heeft ze twee tafels en 1 kast tegen elkaar aan staan en bovenop heeft ze alles uitgestald staan. Ze zet de dieren per soort bij elkaar zoals op een echte boerderij.
Schleich boerderijdieren zien er levensecht uit en zijn met de hand geschilderd.

Hoewel Schleich figuren een Duits product is, zijn de figuren ook in Oostenrijk en zelfs in Nederland gemakkelijk te verkrijgen. In de meeste speelgoedwinkels hebben ze wel figuren van dit merk. De figuren zijn van stevig kunststof. Het mooie aan de figuren is dat ze erg realistisch zijn uitgevoerd. Ze zien er levensecht uit en zijn met de hand geschilderd. De Schleich figuren zijn niet echt goedkoop in de aanschaf, maar ze hebben een mooi prijsje om ze als verjaardagscadeautje te kunnen vragen. De meeste figuren heeft ze dan ook voor haar verjaardag of tijdens de vakanties gekregen.

Catalogus Catalogus 2014 Zelfgemaakte stal
In 2009 is er een catalogus uitgegeven van alle Schleich dieren die tot dat jaar gemaakt zijn. Er staat zelfs een prijsindicatie bij van wat de dieren toen waard waren. Ivana heeft die catalogus ook in haar bezit. De Schleich dieren worden al vanaf 1965 gemaakt en de catalogus is dus een dik boek. Daarnaast heeft ze ook diverse boekjes van de jaarcollectie in haar bezit. Toch gebruikt ze die catalogi niet om bij te houden welke dieren ze al heeft. Ze heeft in Word een overzicht gemaakt van welke dieren ze allemaal heeft en daarbij wanneer, waar vandaan en van wie ze het dier gekregen heeft. Ook heeft ze een website gemaakt met daarop een lijst van alle dieren, personen en accessoires die ze al heeft. De website is te vinden op schleich-sverzameling.weebly.com. Hierop staan ook diverse leuke foto’s van haar verzameling dieren en een zelfgemaakte stal.

Aan ieder dier hangt een label. Op dit label staat een rondje in verschillende kleuren. De kleur van het rondje geeft de prijscategorie aan. De labels van de dieren, als ze er nog aan zaten, heeft ze allemaal bewaard in een broodtrommeltje. Op ieder dier zit ook een teken dat het door Schleich gemaakt is, meestal staat dit op de buik zodat het niet opvalt. Er staat zelfs het jaartal bij waarin het dier is geproduceerd. Toen ze de zwarte kat op de foto hiernaast in Utrecht op de verzameljaarbeurs vond, wist ze dan ook gelijk dat hij in 1983 gemaakt was en dus al redelijk oud is. Sommige dieren zitten heel veel jaren achter elkaar in de collectie. Deze kat is maar 13 jaar geproduceerd en daarmee waarschijnlijk redelijk zeldzaam. Er is ook een grote serie door Schleich uitgegeven onder de naam Minis. Deze figuren zijn maar 2 cm hoog. Hoewel ze heel veel jaren zijn uitgegeven is Ivana er nog nooit een tegengekomen. Ze zou ze graag aan haar verzameling toevoegen.

Naast de dieren heeft Ivana ook al diverse personen voor op de boerderij en accessoires. Door Schleich worden zelfs complete huizen en stallen gemaakt, maar die zijn erg prijzig. Ivana zat eens op een forum waar over de prijs geklaagd werd. Iemand had er een foto bijgezet van een stal die ze zelf gemaakt hadden. Ivana vond dat wel een erg leuk idee en samen met haar vriend is ze aan de slag gegaan. Ze wilde de stal wat kleiner hebben dan op de foto en ze hebben zelf de tekening gemaakt en alle afmetingen bedacht. Samen met haar vriend heeft ze de stal op de foto hiernaast geknutseld en geschilderd.

Verzamelbeurs
Op 25 januari 2015 liet Ivana Raaijmakers haar verzameling over Schleich boerderijdieren zien op de verzamelbeurs in Eerde.
Als u nog iets heeft voor Ivana neem dan contact met haar op via telefoon
06 2206 0612 of via e-mail
Expositie in Eerde,
klik voor meer foto's

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland van De Verzamelaar (verzamelbeurs Eerde)


© www.moetjekijken.nl