Jaap Prent bouwt scheepsmodellen

In 1957, ik was toen 20 jaar, begon ik met mijn eerste scheepsmodellen van bouwplaten zoals de 'Oranje', de 'Willem Ruys' en de havensleper 'Triton'. Later probeerde ik het met plastic modellen maar dat vond ik niets. 10 jaar later maakte ik kennis met Billing Boats: houten scheepsmodellen, hiervan heb ik zeker een tiental gebouwd.

Totdat ik op een bepaald moment een tekening in handen kreeg uit een bouwpakket van de zeesleper 'Muimota', het werd mijn eerste schip van tekening. Vervolgens kwam ik in contact met een bedrijf in Weesp De Oude Molen. Dit bedrijf verkocht modelbouwtekeningen van onder andere molens, huifkarren, vliegtuigen maar ook enkele scheepsmodeltekeningen. Van een van deze tekeningen bouwde ik onder andere de 'Utha', een bergingsvaartuig en de 'Breslau' een riviersleper. De 'Pieter Boele' was het eerste schip dat ik bouwde aan de hand van een originele werktekening. Tot 1919 was de originele naam van dit schip 'Wacht am Rhein', tot 1927 werd dit 'Mathilde' en tot 1965 de 'Speculant'. Na een grondige restauratie werd het schip tot 'Pieter Boele' omgedoopt, dit als eerbetoon aan de ontwerper en de Boelewerf.

Veel modellen volgden, veelal stoomschepen, want iedereen heeft zo zijn voorkeur. Al mijn schepen die ik bouwde hebben een achtergrondverhaal en dat boeit mij. Momenteel bouw ik alleen nog van werftekeningen, deze worden door mij vooraf eerst bestudeerd en daarna hertekend alvorens ik kan starten het betreffende schip te bouwen. 14 door mij gebouwde schepen heb ik nu in huis staan, zij variŽren in afmeting van 60 tot 160 cm.

Varen is mijn lust en mijn leven, ons schip was een Bruys-vlet van 10 meter met open kuip. Alle grote rivieren in Nederland hebben wij bevaren, op wat latere leeftijd heb ik hiervoor nog alle vaarbewijzen gehaald, inclusief marco B.

Helaas zijn wij enkele jaren geleden gestopt met varen en hebben onze boot verkocht, sindsdien is er dus alle tijd voor scheepsbouw in huis. Daar blijft het niet bij, ik ben bovendien medeorganisator van Zeil Noord, dit is een onderdeel van Sail Amsterdam en in deze hoedanigheid verantwoordelijk voor de maritieme tentoonstelling tijdens Sail Amsterdam.


© www.moetjekijken.nl