Autobussen op ansichtkaarten

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Jan Bakker uit Uden is een fanatieke verzamelaar van ansichtkaarten, foto's en documentatie van allerlei vervoermiddelen over de weg.

In 1938 kreeg hij van zijn vader een ansichtkaart met een auto, die erg veel leek op de auto van zijn vader. Dit was de basis voor jarenlang van alles verzamelen over de Nederlandse auto-industrie. Hij heeft zo'n 700 à 800 kaarten van autobussen in zijn verzameling. Zwart/wit foto's en kaarten vindt hij het mooist.
Jan is inmiddels al 90 jaar. Hij vindt het verzamelen nog steeds heel leuk en vooral voor fabriekskaarten van voor de oorlog heeft hij nog grote belangstelling. Maar hij is er zich ook van bewust dat het een keer ophoudt. Een tijdje terug was er een verzamelaar die wel belangstelling had voor deze verzameling ansichtkaarten van autobussen. Zijn kinderen hebben er geen belangstelling voor. Hij wil ze wel van de hand doen, maar natuurlijk pas na de tentoonstelling. Hij kijkt nog iedere dag even op internet op bepaalde sites of er nog nieuwe foto's van oude auto's, autobussen en vrachtwagens zijn toegevoegd aan de site. Hij probeert altijd te achterhalen welk merk er op de foto staat en in welk jaar het vervoermiddel geproduceerd is.
Hij bewaart de kaarten allemaal in kaartenbakken en in albums. Hij heeft bijvoorbeeld een vol album met allemaal kaarten van autobussen bij uitstapjes.

De lamp die hij op de foto hierboven in zijn handen houdt is nog afkomstig van de auto van zijn vader van begin 1900. In de jaren '20 werd de auto omgebouwd tot takelwagen en daar hoorde niet zo'n mooie lamp op. Jan heeft de lamp gekregen van zijn vader. In de oorlogswinter was dat de enige verlichting die de familie in huis had.

Relatiegeschenk van Kromhout Een autobus van Kromhout uit 1937

Het favoriete merk van Jan is Kromhout. Deze firma maakte tussen 1936 en 1960 vrachtwagens, autobussen en tractoren. De sigarettenstandaard op de afbeelding hierboven is een relatiegeschenk van Kromhout. In het kleine vakje rechts paste een doosje lucifers. In de ronde koperen koker was plaats voor sigaretten, het deksel staat ernaast. Jan heeft een deel van de administratie van Kromhout in zijn bezit gehad, maar die heeft hij inmiddels weggedaan naar een andere verzamelaar. De afbeelding ernaast is een autobus van Kromhout.

Op de foto hiernaast staat een album met ansichtkaarten van autobussen. Er zitten ook een aantal Engelse kaarten bij. Jan heeft zo'n 6 à 7 jaar contact gehad met een Engelse verzamelaar. Ze ruilden regelmatig via de post ansichtkaarten van autobussen. De Engelse kaarten zijn voornamelijk kleurenfoto's en Jan ziet ze liever in zwart/wit. Bij iedere kaart zit een etiket met daarop het merk van de autobus en het liefst ook het jaar waarin hij geproduceerd is, maar dit is niet altijd te achterhalen.

Hieronder staan 2 kaarten zoals ze in de verzameling van Jan zitten. Er zitten kaarten bij van lijndiensten en uitstapjes en reclamekaarten van fabrikanten van autobussen.  

1913 1936

Als u een aanvulling heeft op deze verzameling kunt u contact met hem opnemen via 0413-264 180 of e-mail:

Verzamelbeurs
Op 28 april 2018 liet Jan Bakker zijn verzameling ansichtkaarten van autobussen zien op de verzamelbeurs in Eerde.

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid Nederland van De Verzamelaar


© www.moetjekijken.nl