Handtekeningen verzamelen

Jan Costermans Mijn naam is Jan Costermans, ik woon in België, en doe aan
"filografie". Dat is een ander woord voor "handtekeningen
verzamelen
".
Het verzamelen van handtekeningen blijkt één van de oudste hobby's ter wereld te zijn. De grote Romeinse orator Cicero, die meer dan 2000 jaren terug leefde, was al een verzamelaar.
Eén van zijn meest geliefde stuks was een handgeschreven brief van Julius Ceasar. Er zijn nog andere beroemde verzamelaars:
Koningin Victoria van Engeland (1809-1901), Rose Fitzgerald Kennedy en haar zoon, de vermoorde president John F. Kennedy, waren ook verzamelaars evenals William Randolph Hearst
(krantenmagnaat) en Franklin D. Roosevelt.

Laurel & Hardy Gabriella Sabatini

Mijn verzameling begon toen ik 12 was. Ik was op internaat in Brugge en aan de overzijde van de straat lag "De Klokke", het voetbalveld van Club Brugge. Het waren de spelers uit die periode
(Raoul Lambert, Pierre Carteus, Johnny Thio) die de eerste plaatsen in mijn collectie kregen.
Op het ogenblik dat ik dit schrijf, 2020, telt mijn collectie ongeveer 9500 verschillende handtekeningen van bekenden over de hele wereldbol. Bekenden in alle genres zoals: politiek, voetbal, wielrennen, schrijvers, striptekenaars, zangers, zangeressen, filmsterren, radiostemmen, componisten,
astronauten……gewoon allen die mijn interesse trekken.

Ossie Ardiles Bill Clinton Earl Poole Ball

De handtekeningen worden bijgehouden, liefst op een foto. Maar het kan ook op brieven, documenten, cheques, menu's, programma's, visitekaartjes, in boeken, in stripalbums, op CD- of platenhoezen, ….kortom op alles waarop geschreven kan worden. Bij elke handtekening komt dan ook nog een korte bio van de beroemdheid in kwestie.

Hoe begin je nu zo een verzameling?

Charlie ChaplinJe kunt schrijven naar de persoon wiens handtekening je wilt. Als die nog in leven is uiteraard. Of je gaat naar voetbalwedstrijden, vedette parades, optredens, wielerwedstrijden, theatervoorstellingen ……Maar handtekeningen zijn ook te koop. Soms kan je er ook vinden op Catawiki, in een antiekshop of je kan trachten eventuele dubbele te ruilen.
Een verzameling kan nog leuker worden als de beroemdheid in kwestie aan zijn of haar handtekening een persoonlijk "nootje" wil toevoegen.

Om mijn verzameling te delen heb ik een weblog aangemaakt. Deze is terug te vinden op https://blog.seniorennet.be/behaver.

Een deel van de handtekeningen is ook terug te vinden op Catawiki.

Uiteraard is een collectie nooit af. Voor hulp kan ik altijd gecontacteerd worden op

Aileen Quinn Donna Summer Valentina Tereshkova
Jan is geïnterviewd in het radioprogramma "Gezond en wel":
Interview beluisteren

© www.moetjekijken.nl