Fusen, glaskunst

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

De hobby fusen begon toen ik nog werkzaam was rond 1995.
Toen heb ik een cursus glas-in-lood gedaan en ik heb daarna nog wat glas-in-lood dingen gemaakt.
Vervolgens ontdekte ik fusen. Fusen is speciaal glas in een glasoven op elkaar stoken en daarna het glas in een tweede stook vorm geven in een mal. Zo zijn er diverse glaswerken te maken, dat vond ik interessanter dan het glas-in-lood en ik ben mij daarin gaan verdiepen.
Ik ben autodidact ….. kennis van internet gehaald en met veel vallen en opstaan heb ik fusen geleerd. Eerst stoken in een keramiek-oven zonder controller. Dat was heel lastig, dus uiteindelijk een kleine glasoven met controller aangeschaft en dat was een hele opluchting !
Nog steeds vind ik dingen uitproberen het mooiste …..om te kijken of het lukt en of het geslaagd is. Je moet wel geduld hebben, want de eenvoudigste glaswerken zitten toch circa 15 uur in de oven. Andere kunnen wel dagenlang in de oven zitten. Het is telkens weer een belevenis om de oven uiteindelijk open te mogen doen om het resultaat te kunnen bekijken!
Sinds 2003 ben ik met pensioen, en heb dus wel genoeg tijd voor fusen. Maar ik maak nu meer werk in opdracht, voor familie iets of wat ik zelf leuk vind. Dit omdat het lange staan te lastig voor mij is. En zittend glas snijden is niet te doen.
Ondertussen heb ik toch nog aardig wat glaswerken op zolder voor de verkoop. Dus bij mij is het niet verzamelen of ruilen, maar hoop ik (gezien mijn leeftijd) toch ook nog wat te kunnen verkopen . Zo is Donald Duck te koop voor 75,00 euro, het geld hiervoor doneer ik aan Alzheimer Nederland.
Ik heb een website: www.jandejong-glas.nl
Is er belangstelling, u kunt u altijd vrijblijvend informatie krijgen!
Woont u in de buurt is langskomen nog beter.. het glas is in het echt altijd mooier dan op een foto. Maak s.v.p. wél eerst een afspraak.
Ik kan ook aanwezig zijn bij kinderfeestjes bij de mensen thuis en ik geef workshops voor volwassenen, voor grotere groepen (vrouwenbonden enzovoorts). Informatie hierover staat op mijn site www.jandejong-glas.nl.

Lezers mogen zeker reageren via e-mailadres …….leuk om te horen wat u ervan vindt, of wat u wilt weten.

Jan de Jong - Rijswijk Brabant© www.moetjekijken.nl