Normaal

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Op 25 september 1981 trad Normaal op in Venhorst, waar Jan toen woonde. Hij had zelfs een kaartje voor het optreden, maar hij mocht niet gaan van zijn moeder. Een jaar later, op 17 september 1982, traden ze opnieuw op in Venhorst, en deze keer mocht hij wel gaan. Het kaartje van zijn eerste Normaal optreden heeft hij niet bewaard. Later heeft hij dit wel weer aan zijn verzameling toe kunnen voegen.
In 1983, hij zat toen in militaire dienst, was hij al op zoek naar bijzondere items en singeltjes van Normaal. Hij was toen al echt aan het verzamelen. In de jaren daarna kwamen de liefde, zijn gezin en zijn werk op de voorgrond, maar hij is nooit gestopt met het verzamelen van Normaal. Het heeft alleen bij tijden op een laag pitje gestaan. Omdat de verzameling erg groot werd heeft hij veel dingen af moeten stoten. Hij is zich meer toe gaan leggen op bijzondere items uit de beginjaren van Normaal.

Wat hij onder andere heeft afgestoten zijn een heleboel singles van Normaal. Het 'vinyl' zoals Jan het noemt werd speciaal gemaakt om te verzamelen. Een single werd uitgebracht met diverse kleuren labels, of met net andere lettertjes. Om de collectie dan compleet te krijgen moest je wel 10 keer dezelfde single kopen met alleen een andere kleur label. Daar is Jan mee gestopt en hij heeft toen ook een groot deel van die collectie weggedaan. Van 1 singletje dat hij ooit gehad heeft, heeft hij spijt dat hij het weggedaan heeft. Dit was een singeltje met het nummer 'Bier bier bier' met een blauw label.
Om de verzameling een beetje in te perken heeft hij besloten om alleen bijzondere dingen uit de beginjaren van Normaal te verzamelen. Dus vooral van 1974 tot 1980. In die tijd was alles nog veel minder commercieel. De groep had de originele samenstelling van 4 bandleden en in 1977 maakten ze hun grote hit 'Oerend Hard'.

Persbericht 1976 Toegangsbewijzen Contract optreden

Op de foto hierboven staat een persbericht uit 1976 waarin de band Normaal wordt voorgesteld. "Normaal zijn vier achterhoeksdenkende en ogende boerenknuppels van tegen de dertig jaar die Navenante Muziek maken."

Het bijzonderste stuk in zijn verzameling is een schrijfblok van de Hema. Hij kocht 15 jaar geleden een map via Marktplaats en is er heel trots op dat hij deze map in zijn bezit heeft. Enkele bladen uit de map heeft hij ingelijst in zijn zolderkamer hangen. De map dateert uit 1975. In de map staan aantekeningen van vergaderingen en zelfs nooit uitgebrachte originele songteksten van Normaal. De map is in 1978 in Ter Apel achter gebleven in Jongerencentrum Perron 15 na een concert. In 2017 is een cd box uitgebracht met 11 cd's en daarbij een boek over Normaal. In het boek staan diverse afbeeldingen waarvan Jan het origineel in zijn collectie heeft.

Jan heeft 2 opvallende eigenschappen. Hij heeft een heel goed geheugen, zeker voor dingen die hij graag zou willen hebben, maar dat hebben denk ik de meeste verzamelaars wel. Jaren geleden ging Jan eens op bezoek bij Gijs van Aken de oprichter van de eerste Anhangersclub. Vorig jaar heeft Jan diverse dingen gekocht van Gijs. Gijs vond het heel bijzonder dat Jan nog precies wist wat hij allemaal had. Zoals een uitnodiging voor de overhandiging van de gouden plaat voor 'Oerend hard'. Iedereen die er bij was moest de uitnodiging inleveren, maar Gijs kon er niet bij zijn omdat hij in het ziekenhuis lag. De 2e opvallende eigenschap is geduld en dat is heel vreemd voor een verzamelaar. Maar door geduldig af te wachten heeft hij toch al veel leuke dingen aan zijn verzameling toe kunnen voegen. Hij heeft goede contacten met diverse mensen die nog mooie items in hun bezit hebben, maar er op dit moment nog geen afscheid van kunnen of willen nemen. Daarom wacht hij rustig af.

Tas van Normaal Boek over Normaal Stickers

Een ander ding wat hij ooit weg heeft gedaan en waar hij spijt van heeft gekregen was een tas van Normaal. Hij wilde die heel erg graag weer hebben en had op Facebook een oproep gezet of iemand die voor hem had. Een mevrouw had gereageerd dat zij die tas nog had, maar toen hij in een persoonlijk bericht vroeg om de tas over te mogen nemen werd er niet gereageerd. Een tijdje later was hij bij de onthulling van een standbeeld voor Normaal in Hummelo. Hij had van tevoren nog goed op facebook gekeken hoe die mevrouw, die toen gereageerd had, eruit zag en haar foto opgeslagen op zijn telefoon. Toen hij haar bij de onthulling zag, is hij naar haar toegestapt en heeft zich beleefd voorgesteld om vervolgens te vragen of hij die tas van haar over mocht nemen. Ze wilde hem eigenlijk niet weg doen, maar toen hij een mooi bod deed ging ze toch twijfelen. Hij heeft zijn kaartje aan haar afgegeven zodat ze er rustig over kon denken. Uiteindelijk heeft hij een tijdje later toch de tas van haar kunnen kopen. Hij is de tas persoonlijk bij haar op gaan halen. Dat vindt hij ook het leuke van zijn verzameling. Hij weet precies waar alles vandaan komt en vaak is dat van mensen die aan het begin van de carrière van Normaal dicht bij de band hebben gestaan.

Die mevrouw had ook heel mooie plakboeken van Normaal. Dat is ook iets wat Jan graag verzamelt: plakboeken uit de beginjaren van Normaal. Het leukst vindt hij ze als er persoonlijke aantekeningen en herinneringen bij staan vermeld. Plakboeken vinden de meeste verzamelaars niet interessant, maar Jan heeft al 8 plakboeken bij elkaar verzameld en ook heel veel knipsels. Het moet wel allemaal origineel zijn. Hij ontmoette ook eens op een Normaal beurs een mevrouw die rondliep met een tas vol met spullen van Normaal. Jan kocht de tas met spullen van haar. Er zaten ook 3 plakboeken in over Normaal. De plakboeken heeft hij zelf gehouden en de rest van de spulletjes heeft hij doorverkocht. Die spulletjes hebben even veel opgeleverd als de tas hem had gekost en dus had hij de 3 plakboeken gratis.

Beneden in de huiskamer is maar 1 ding van Normaal te vinden. Dit is de eerste strooikaart van Normaal met een afbeelding van de band. Strooikaarten worden tijdens concerten meestal gratis weggegeven. Op de achterkant staat vermeld hoe je de band kunt boeken.

Jan heeft op zolder een kamertje om alles van Normaal op te hangen en neer te zetten. Omdat dit kamertje veel schuine muren heeft en hij de bijzondere dingen graag inlijst, heeft hij nu ook diverse ingelijste posters in het trappengat hangen.

Fanclubblad Anhangerschapsbode Interview met Jan is de Anhangerschapsbode

Al heel veel jaren is Jan lid van de fanclub van Normaal, het zogenaamde Anhangerschap. Hij heeft zelfs de oprichtingsakte van de eerste fanclub in zijn bezit. Die fanclub heeft maar 5 keer het blad Anhangerschapsbode uitgegeven. In 1978 is die fanclub opgeheven. In 1979 is een nieuwe fanclub opgericht en ook daarvan heeft Jan de eerste 5 nummers bewaard. De Anhangerschapsbode waarin een interview met hem staat heeft hij ook bewaard. De fanclub heeft nog steeds 3 à 4.000 leden. Hij heeft Bennie Jolink maar 1 keer kort ontmoet. Hij is ook geen fan die graag backstage gaat om de muzikanten te ontmoeten, maar van het nummer '‘Oerend Hard' krijgt hij nog steeds kippenvel.

Leuk om te weten:
op 4 december was in de Volkskrant te lezen dat Normaal toch weer een optreden ging geven, namelijk op Hemelvaartsdag 2019. (Klik voor het artikel.)

Klik hier voor nog meer items uit deze verzameling.

Verzamelbeurs
Op 23 december 2018 liet Jan Donkers een deel van zijn verzameling over Normaal zien op de verzamelbeurs in Eerde.
Als u nog iets leuks heeft voor deze verzameling kunt u contact met hem opnemen via 06 5120 3277 of e-mail:

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid Nederland van
De Verzamelaar

 


© www.moetjekijken.nl