beeldhouwen - beelden uit serpentijn

Sinds 2009 maak ik beelden uit serpentijn. Deze steensoort komt uit Zimbabwe. Serpentijn is een verzamelnaam voor een grote groep steensoorten. De bekendste hiervan zijn de steatiet, zwart / bruine (zebra)serpentijn, opal serpentijn en springstone. Hierbij is steatiet een relatief zachte steen en springstone erg hard.

Hulp van 2 kleinkinderenGedurende het beeldhouwen wordt een beeld gevormd doordat er telkens kleine brokjes steen afgeslagen worden. De meest gebruikte gereedschappen om deze steen te bewerken zijn met name: de brickhammer voor het ruw aankappen van het beeld, diverse (hout)beitels, raspen, vijlen, polijstmiddelen, wax en ander klein materiaal.

Deze fysiek zware hobby is heerlijk om in de buitenlucht uit te oefenen. Na het zoeken van een bepaalde vorm in een ruwe steen, is het heel spannend of het eindresultaat wordt wat je ervan verwacht.

Ruwe steen

Al met al lekker werken in de buitenlucht en na vele uren inspanning een verrassend resultaat.
De kikker is gemaakt van springstone. Dat is heel hard. De gaten van de staven dynamiet waarmee de steen los gemaakt was kon je duidelijk zien.

Kikker

Beeldhouwen, schilderen en de kleinkinderen, mijn favoriete hobby's!!!

Janke exposeerde in Joure op 15 en 16 september 2018 voor de Atelier- en tuindagen 2018, klik op deze link voor foto's van de expositie.

Janke Minnema-Kampen
e-mail:


© www.moetjekijken.nl