Antoon CoolenOp zondag 28 september zal Jan Kerkhof uit Beek en Donk zijn verzameling over Antoon Coolen tentoonstellen op de verzamelbeurs in Eerde. Op de foto hierboven staat hij voor een kast vol met boeken van zijn favoriete schrijver, maar zijn verzameling omvat veel meer dan alleen boeken. Jan kan ook erg enthousiast vertellen over zijn verzameling. Jan Kerkhof verzamelt nu al bijna 20 jaar van alles over Antoon Coolen. Tijdens een vakantie las hij eens een boek van Coolen. Dat vond hij zo ontzettend mooi. Toen hij een tijdje later enkele boeken van Coolen tegenkwam op een rommelmarkt kocht hij ze allemaal. In Bredevoort ontmoette hij een verzamelaar van boeken van Antoon Coolen en die stak hem aan. Hij heeft nu een kamer vol met prachtige boekenkasten met allemaal boeken, tijdschriften, artikelen en folders van of over deze schrijver. Inmiddels heeft hij bijna alle boeken van Antoon Coolen in alle drukken bij elkaar verzameld. Er zijn nog slechts enkele exemplaren waar hij nog naar op zoek is. Zo heeft hij de 2e druk nog niet van "Kinderen van ons Volk". Hoewel hij de andere drukken zelfs dubbel heeft. Voor zijn eigen verzameling geeft Jan altijd de voorkeur aan door Coolen gesigneerde exemplaren. De boeken van Coolen zijn ook in diverse talen vertaald en de Zweedse vertaling van "De drie gebroeders" ontbreekt ook nog in zijn verzameling. Het verhaal "Voorval in de kerk" is zelfs in 23 talen uitgegeven.
Jan vertelde ook dat hij het zo leuk vond om naar Antoon Coolen te luisteren als hij zijn boeken voorleest. Dit snapte ik eerst niet goed. Antoon Coolen heeft geleefd van 1897 tot 1961. Pas vele jaren later heeft Jan zijn eerste boek van Coolen gelezen en is hij begonnen met verzamelen. Hij heeft Coolen dus nooit in levende lijve ontmoet. Coolen heeft voor de blindenbibliotheek in Grave 3 van zijn boeken voorgelezen en in de verzameling van Jan zitten cassettes met die vertellingen. Eén boek heeft hij al overgezet naar cd, dit wil hij met de andere boeken ook nog doen. Het is bijzonder dat een schrijver zijn eigen werk voorleest. Het bijzonderste boek in de verzameling van Jan is het boek "Opinies". Toen Jan het boekje kocht was het helemaal kapot en het zat met lelijk plakband aan elkaar geplakt. Jan heeft het boekje heel netjes gerestaureerd en is er heel zuinig op. Van het boekje zijn, voor zover bekend, nog maar 4 exemplaren. Het werd in 1914 door Coolen in eigen beheer uitgegeven. Hoeveel exemplaren er van gedrukt zijn, is niet bekend. Antoon Coolen beschouwde het boekje als een jeugdzonde, hij wilde het er niet over hebben. Zelfs in de meeste bibliografieën wordt het boekje niet vermeld. Jan heeft een speciaal lijstje op maat gemaakt om het boekje netjes in te kunnen bewaren.
Jan heeft ook diverse handgeschreven brieven van Coolen in zijn verzameling. Er zijn brieven bij over allerlei onderwerpen, zoals de vertaling van een boek, of zelfs een rekening voor sigaren voor werkers die de zaal voor een lezing van Coolen in orde hebben gebracht. Jan heeft ook een brief van Antoon Coolen waarin hij zijn handtekening op een klein briefje aan een mevrouw stuurt, zodat ze het voor in een van zijn boeken kon plakken. In die tijd was het zo te zien niet bijzonder dat een schrijver om een handtekening werd gevraagd voor in een boek. Coolen schreef in de brief dat als ze graag een echt gesigneerd boek wil hebben, dat hij dan in Eindhoven in de boekhandel wel een boek voor haar kan signeren, voordat het boek naar haar toegestuurd wordt. De mevrouw die de brief kreeg was zo enthousiast dat ze een brief van Coolen kreeg, dat ze de brief in haar enthousiasme door midden heeft gescheurd. Jan denkt dat hij de brief met handtekening niet van haar had kunnen kopen als dit niet gebeurd was, maar nu werd ze steeds herinnerd aan haar onhandigheid en wilde ze de brief wel wegdoen.
Jan is zo altijd op zoek naar bijzondere stukken voor zijn verzameling. Zoals de brieven, maar ook artikelen door en over Coolen. Zo heeft Antoon Coolen in 1912 een opstel gestuurd naar een tijdschrift met de naam "De Engelbewaarder". Dit opstel "Een ongeluk" werd ingezonden onder de naam C. Coolen. Jan zou graag nog een exemplaar van dit tijdschrift aan zijn verzameling toevoegen. In zijn verzameling heeft hij ook een manuscript van Coolen waarin hij het verhaal "Caspar van de Haarlemmermeer" herziet. Naast de eigen boeken, heeft Coolen ook aan een aantal boeken meegewerkt en vertalingen gemaakt van sprookjesboeken. Jan heeft ook een paar folders waarmee je toen een boek kon bestellen, met een korte uitleg waar het boek over gaat.
Het zal in Eerde de 2e keer worden dat Jan zijn verzameling tentoonstelt. In juni van dit jaar heeft zijn verzameling een tijdje in Lith gestaan, tijdens de opvoering van het toneelstuk "Dorp aan de Rivier" naar het boek van Antoon Coolen. De producent en scriptschrijver van het stuk, Ans Jager, was al eens bij Jan op bezoek geweest om foto’s te maken van de afbeeldingen in het boek "Dorp aan de Rivier". De foto's hingen bij de tentoonstelling aan de muur. Als u iets heeft voor Jan neem dan graag contact met hem op via telefoon 0492-461 093 of via e-mail Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid Nederland van De Verzamelaar |
© www.moetjekijken.nl