Knikkers

Ik ben Jan, geboren in 1969, knikkerverzamelaar sinds ongeveer 2006.  Graag vertel ik iets over mijn verzameling.
Mijn eigen oude knikkers had ik in een laatje zitten en er al die jaren weinig aandacht aan besteed. Totdat ik een keer over knikkers droomde.
Helaas weet ik niet meer hoe die droom precies ging maar vanaf dat moment móest ik knikkers kopen. In het begin kocht ik alles, ook moderne knikkers maar al gauw besefte ik dat het me puur om oude (uit mijn jeugd en ouder) ging.
Sinds een aantal jaar ben ik vaak op rommelmarkten te vinden en in tweedehandswinkels, op zoek naar nog meer mooie, oude knikkers. Soms koop ik ook wel knikkers via internet maar dat probeer ik zo min mogelijk te doen omdat die meestal erg duur zijn. Gelukkig krijg ik ook regelmatig knikkers. Wanneer mensen hun zolder opruimen bijvoorbeeld.
Zulke vondsten zijn voor mij vaak het allerleukst omdat er vaak hele mooie, onverwachte knikkers tussen zitten.
Ik verzamel puur wat ik mooi vind en dus niet om te verhandelen. Ik heb niet één soort lievelingsknikkers, al vind ik oude katteogen (de gewoonste knikkers in mijn jeugd) nog steeds erg leuk. Ook al heb ik er misschien wel honderd kilo van... Verder probeer ik weinig geld uit te geven en zoveel mogelijk in bulk te kopen. De kwaliteit is bij oude knikkers altijd veel beter dan bij moderne maar ook tussen de oude zijn er grote kwaliteitsverschillen. Bij sommige knikkers lijkt het glas wel van kristal.

Van de meest waardevolle knikkers, bijvoorbeeld oude handbeschilderde, heb ik nog weinig exemplaren. Daar zou ik wel een mooi exemplaar van willen hebben. Degenen die ik heb zijn heel eenvoudig beschilderd, alleen wat simpele lijnen. Ook heb ik bijvoorbeeld nog geen knikker met een porseleinen figuurtje in de kern. Gelukkig heb ik een brede smaak en zijn er dus nog heel veel mooie knikkers te vinden om toe te voegen aan mijn verzameling. Bezoekers vragen zich wel af of de vloer het nog houdt... ;-)

Uiteraard wil ik nog veel meer mooie oude knikkers aan mijn collectie toevoegen. Dus wie nog oude knikkers, ±35 jaar en ouder, op zolder heeft liggen... Stuur me een mailtje en maak mijn verzameling nog completer! U kunt mij altijd vrijblijvend mailen:

Jan


© www.moetjekijken.nl