vrachtwagentjes

Van 14 februari t/m 6 maart 2011 gaf Jan Linders mini-vrachtwagentjes weg bij bepaalde actieproducten. Jan van Boxtel uit Mill vond de vrachtwagentjes heel leuk en hij besloot te proberen om ze alle 15 bij elkaar te verzamelen. Op de verzamelbeurs hoorde hij al snel dat er veel meer van zulke vrachtwagentjes waren uitgegeven. Inmiddels heeft hij 143 vrachtwagentjes bij elkaar verzameld.

Jan Linders gaf 15 verschillende vrachtwagentjes weg, maar de vrachtwagen van Roosvicee was anders dan op de poster in de winkel stond afgebeeld. Op de poster stonden 4 pakken sap op de vrachtwagen, maar op de vrachtwagen die je in de winkel kreeg stonden geen pakken. Tussen oktober 2010 en maart 2012 waren er 5 verschillende supermarkten die een serie vrachtwagentjes uitgaven. Alleen Jan Linders had een serie van 15 vrachtwagentjes, de andere supermarkten van 20. Sommige vrachtwagentjes werden bij alle supermarkten weggegeven, zoals van Pickwick Engelse thee en Senseo, maar iedere supermarkt had ook zijn eigen vrachtwagen.

Verder in het verleden hebben ook de supermarkten Plus en Super De Boer al eens acties gehad waarbij ze miniatuur vrachtwagentjes weggaven. Uit hoeveel vrachtwagentjes die acties bestonden en welke is niet precies bekend. Op rommelmarkten kom je regelmatig van zulke vrachtwagentjes tegen.
In dit pdf bestand staat een overzicht met afbeeldingen van 95 verschillende vrachtwagentjes. Daarvan mist Jan er nog een aantal, namelijk:

 • Amoy 2
 • Campina
 • Douwe Egberts 4
 • Honig 2
 • Linesse
 • Van Nelle
 • Roosvicee 3 en 4
 • Senseo 4
 • Sisi
 • Sun
 • Supercoop 1

Naast de vrachtwagentjes van supermarkten heeft Jan inmiddels ook ongeveer 60 andere vrachtwagentjes. Ze zijn allemaal op schaal 1:87. De meest bijzondere in zijn verzameling is een vrachtwagentje van Bouwbedrijf Van Bommel uit Wilbertoord. Hiervan zijn er maar 4 gemaakt, als proef. Het bouwbedrijf vond het toch te duur om ze te laten maken als relatiegeschenk.

Een kennis had ook een heleboel vrachtwagentjes in een vitrinekast staan. Hij was vrachtwagenchauffeur. Jan zag dat er een vrachtwagentje van 25 jaar Truckstar dubbel tussen stond en vroeg of ze konden ruilen. Dat wilde de kennis wel. Hij wilde er alleen een DAF truck voor terug hebben. Die had Jan nog wel dubbel. De oudere supermarkt vrachtwagentjes hadden namelijk allemaal een DAF truck. De vrachtwagentjes die rond 2011 zijn uitgegeven hebben allemaal een Iveco truck.

Jan zoekt zelf op rommelmarkten, in kringloopwinkels en op de verzamelbeurs naar uitbreiding van zijn verzameling vrachtwagentjes. Hoewel zijn vitrinekast al vol staat vindt hij het toch leuk om zijn verzameling uit te breiden. Ook zijn zwager verzamelt de vrachtwagentjes en die heeft soms dubbelen die Jan dan mag hebben of ruilen. Jan heeft zelfs een aantal vrachtwagentjes die uit het buitenland afkomstig zijn. Hij heeft er uit Duitsland en uit Engeland. De truck die hierboven op de foto staat heeft een flesje bier op de oplegger liggen en is dus heel anders dan de meeste van zijn vrachtwagentjes.

De vrachtwagentjes van de supermarkten zitten oorspronkelijk in een blisterverpakking en het liefst zou Jan ze allemaal in de verpakking hebben. Dan is de kans het kleinst dat er mee gespeeld is en ze blijven langer mooi en stofvrij. Zijn zwager heeft zelfs eens geïnformeerd om losse doosjes te kopen, maar omdat je er dan 1000 in een keer af moest nemen, was dat een beetje teveel van het goede.

Jan heeft ook nog een helemaal witte vrachtwagen. Dit was een proefexemplaar van een reclamebedrijf, om te kijken of het model geschikt was voor een supermarktactie. Jan wil er nog een reclame voor zijn eigen verzameling opplakken. Misschien zoiets?

Verzamelbeurs
Op 27 september 2015 liet Jan van Boxtel zijn verzameling vrachtwagentjes zien op de verzamelbeurs in Eerde. Heeft u nog een leuk vrachtwagentje voor hem? Neem contact met hem op via telefoon
06 - 1040 0904 of via e-mail .

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland van
De Verzamelaar (verzamelbeurs Eerde)

 


© www.moetjekijken.nl