Jan van Dijk verzamelt filmprojectoren

Ongeveer 15 jaar geleden vertelde een vriend van mij dat hij met een probleem zat. Zijn hobby was om 8 mm films over te zetten op video, maar hij had maar één filmprojector. Als de filmprojector kapot zou gaan zou het wel eens heel moeilijk en kostbaar kunnen worden om onderdelen te vervangen. Ik beloofde mijn vriend dat ik eens op rommelmarkten uit zou kijken naar filmprojectoren en zo begon mijn verzameling.

Nu ruim 15 jaar later omvat mijn collectie 217 verschillende types 8 mm filmprojectoren en een groot aantal camera's, filmknippers, diaprojectoren, filmpjes en 16 mm filmprojectoren (van bioscopen).

Op het moment dat mijn vriend zijn hobby niet langer uit kon voeren door reuma heb ik die hobby overgenomen. Tegen een vergoeding zet ik oude films over op video. Daar komt nog heel wat bij kijken. Met 1 uur film over zetten ben ik ongeveer 5 uur bezig. De film wordt eerst vakkundig schoongemaakt en gerepareerd. Soms breekt de film toch tijdens het overnemen, dan begin ik helemaal opnieuw. Bij films zonder geluid zet ik er toepasselijke muziek achter.

Mijn oudste filmprojector is volgens het plaatje uit 1932. Een onderdeel van mijn verzameling waar ik bijzonder trots op ben, is een speelfilm op 16 mm film uit 1960 van Bert Haanstra "De Zaak Manneke Pis".

Mijn zonen zijn helaas niet geïnteresseerd in verzamelen, daarom is mijn verzameling bij een museum ondergebracht in:
"Museum voor NOSTALGIE en TECHNIEK", Dorpsstraat 38, 5453 JV Langenboom.
op afspraak open van 1 april tot 1 november, telefoon 0486-431343.
Zie ook de website www.tractortron.nl

Hoewel ik nog enkele ongebruikte films heb liggen, film ik toch niet meer met de oude camera's. Het ontwikkelen van de films (indien dit nog mogelijk is) kost ongeveer 60 euro per 3 minuten film. Als er nu een speciale activiteit in mijn woonplaats Volkel is sta ik met een moderne videocamera te filmen. Dat scheelt ook het werk van het overzetten van de film.

Als u deze bijzondere verzameling eens van dichtbij wilt zien bent u na afspraak van harte welkom in "Museum voor NOSTALGIE en TECHNIEK", waar ik meestal zelf aanwezig ben. Hier vindt u tevens een unieke collectie van gerestaureerde tractoren, stationaire motoren, antieke gereedschappen en vele huishoudelijke gebruiksvoorwerpen.zie ook    "op bezoek bij"


© www.moetjekijken.nl