Brouwerij artikelen

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Begin

Rond 1980 regelde Jan voor de buurtvereniging een verzamelbeurs. Op die verzamelbeurs waren 10 verzamelitems aanwezig. Daarbij was ook een mevrouw die onder andere etiketten van bier verzamelde. In die tijd werkte Jan als timmerman voor een antiquair. De werkplaats was gevestigd in het gebouw van brouwerij Coolen in Stratum (dat inmiddels een wijk is van Eindhoven).
Het gebouw werd in gedeeltes verhuurd aan diverse ondernemers, omdat de brouwerij gestopt was en het gebouw al een tijd leegstond. Hij besloot voor een verzamelaarster van bieretiketten eens in het gebouw rond te kijken of er nog iets van de brouwerij was blijven liggen. Hij vond een aantal unieke etiketten. Het is zelfs de vraag of ze ooit zijn uitgegeven of dat het alleen drukproeven zijn geweest. Jan kende echter 2 verzamelaars van bieretiketten en andere bieritems. Omdat er unieke exemplaren tussen zaten vond hij het moeilijk hoe hij het dan moest verdelen tussen de verzamelaars, hij wilde geen scheve gezichten. Uiteindelijk heeft hij ze zelf maar gehouden en dat werd ook het begin van zijn eigen bierverzameling. Met de andere 2 verzamelaars heeft hij nog jaren een goed contact gehouden en zij hebben hem ook verder geholpen met zijn verzameling.

BAV

Er kwamen 3 verzamelaars van bier naar zijn ruilbeurs en later kreeg hij ook goed contact met enkele bierverzamelaars uit Den Haag. Zij nodigden hem uit om ook eens naar een ruilbeurs in Den Haag te komen.
Jan van Wanrooij is een van de oprichters van de BAV. Op 23 september 1983 besloten Jan en zijn vriend Jos Geraerts en 2 Hagenaars om samen de BAV op te richten. De Nederlandse vereniging van Brouwerij Artikelen Verzamelaars. De 1e officiële BAV verzamelbeurs werd dan ook in Best gehouden met sponsoring van Bavaria.
Vanaf die tijd houdt de BAV 2 keer per jaar een grote verzamelbeurs. De verzamelbeurzen worden gehouden op de 3e zaterdag van april en september. Nog altijd worden de beurzen gesponsord door een brouwerij. De laatste jaren zijn dit vaak kleine brouwerijen. Jan heeft 15 jaar in het bestuur van de BAV gezeten en daarna heeft hij nog lang meegeholpen waar dat nodig was. Hij is nu erelid van de BAV.
De BAV heeft ook een website voor wie meer over deze vereniging wil weten, www.bav.nl.
De BAV geeft nog steeds 6 keer per jaar een tijdschrift uit met allerlei informatie over bier.

Zijn verzameling

In eerste instantie heeft Jan echt alles verzameld wat er maar van bier te krijgen was, uit binnen en buitenland. Op een gegeven ogenblik werd zijn verzameling echter te groot hij is zich toen gaan specialiseren in platte zaken.
Hij heeft nog steeds heel veel glazen waar hij graag vanaf wil. Wat de glazen en bierpullen betreft heeft hij zijn verzameling ingeperkt tot alleen Nederlandse exemplaren. Hij heeft een klein slaapkamertje waar hij zijn verzameling in heeft ondergebracht. Aan het plafond hangen de bierpullen. Een wand van de kamer hangt helemaal vol met houten kratjes waar alle glazen in staan. In de kamer staan 2 grote kasten die vol staan met allemaal ordners met de platte spullen. De muren hangen vol met reclameborden.

Bieretiketten

Het fanatiekst is hij nog steeds met het verzamelen van bieretiketten. Hij denkt dat hij er inmiddels ongeveer 250.000 verschillende heeft. Hij verzamelt bieretiketten van overal uit de wereld. Hij heeft 11 dikke ordners met bieretiketten alleen uit Nederland. De ordners puilen uit en eigenlijk zouden het er meer moeten worden. Van Duitsland heeft hij 40 ordners vol en van België 9. Hij kan nieuwe etiketten al bijna niet meer kwijt. De etiketten van brouwerij de Valk zijn hem nog steeds dierbaar. Waarschijnlijk zijn dit ook de oudste etiketten uit zijn verzameling. Ze zijn van brouwerij De Valk van Antoon Coolen uit Stratum. Hij schat dat ze rond 1886 gemaakt zijn in steendruk.

Het zijn eenvoudige blauwe etiketten zoals op de foto te zien is. Hij heeft 4 van zulke etiketten, maar allemaal van verschillende soorten bier.

In de beginjaren van zijn verzameling stuurden Jan en zijn maat Jos Geraerts zelfs brieven naar bierbrouwerijen over de hele wereld met het verzoek om etiketten van die brouwerij te mogen ontvangen. Ze hadden daarvoor een standaard brief in het Engels. Ze hoopten op die manier ongeveer 500 etiketten per jaar bij elkaar te kunnen krijgen, maar de respons was overweldigend. Soms ontvingen ze wel 5.000 etiketten in een jaar tijd vanuit de hele wereld.

Platte zaken

Je zou denken dat met het verzamelen van platte zaken de grootte van zijn verzameling mee zal vallen, maar niets is minder waar. Er zijn namelijk heel veel verschillende platte zaken die op biergebied verzameld kunnen worden en Jan verzamelt ze allemaal.
De bierviltjes verzamelt hij nu ook alleen nog maar van Nederland omdat het er anders te veel worden.
De kroonkurken rekent Jan ook nog onder de platte zaken omdat ze nog steeds in een map opgeborgen kunnen worden. Verder verzamelt hij ook sigarenbandjes met bierreclame erop. Daarvoor bezoekt hij de speciale sigarenbandenbeurs in Horst/America.

Druppelvangers Oberblokken
 

Een keer per jaar gaat hij in Veldhoven naar een speciale suikerzakjesverzamelbeurs om op zoek te gaan naar suikerzakjes met bierreclame en voor de lucifermerken met bierreclame bezoekt hij op de 1e zondag van september de speciale beurs in Eerde. Van de speelkaarten met bierreclame wil hij maar 1 kaart hebben van een stok. Het gaat hem per slot van rekening om de achterkant van de kaart met de bierreclame. Hij is niet meer echt actief op zoek naar artikelen en reclames van bier, maar als hij zelf toevallig zoiets tegenkomt in een tijdschrift of krant dan kan hij het toch niet laten om ook dat te bewaren. Verder heeft hij onder andere ook druppelvangers en oberblokken in zijn verzameling.

Stickers Speelkaarten, klik hier voor veel meer afbeeldingen, zoals suikerzakjes, lucifermerkjes en sigarenbandjes
 

Eigenlijk kun je de verzameling van Jan dus het beste omschrijven met: Hij verzamelt alles waar iets van bier op staat! Toen ik een tijdje terug met een volle doos stickers aan kwam op een verzamelbeurs vroeg hij heel netjes of hij ook even mocht kijken of er iets van bier tussen zat. Natuurlijk zaten er stickers van bier tussen, dus kon ik Jan ook weer gelukkig maken.

Sommige bieretiketten zijn toch ook echte kunststukjes zo liet Jan zien.

Etiket van een bierfles Reclame bord
 

Tentoonstelling

Op 23 oktober 2011 liet Jan van Wanrooij zijn verzameling bier zien aan de bezoekers van de verzamelbeurs in Eerde.
Op de verzamelbeurs in Eerde kan van alles verzameld en geruild worden. Het is voor iedere verzamelaar de moeite waard om eens een kijkje te komen nemen.

Jan van Wanrooij

Wilt u reageren,
zijn e-mail adres is: zijn telefoonnumer is: 0499 374048.

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland van
De Verzamelaar (verzamelbeurs Eerde)

 


© www.moetjekijken.nl